Dr.Deepak Chopra; doğayla uyumlu yaşadığımızda, evrenin çalışma prensiplerini yaşamımıza uygulayabildiğimizde, istediklerimizi elde etmek için çaba harcamamız gerekmediğini anlatıyor.
Nasıl mı?
1. Salt Mümkünlük Kuralı
Bu kurala göre, gerçek doğanızı, özünüzü ne kadar çok anlarsanız, salt mümkünlük alanına o kadar çok yaklaşırsınız. "Öze bakış" başvuru noktamızın algıladığımız nesneler değil, kendi ruhumuz olması anlamına geliyor. Öze bakışın karşıtı, nesneye bakış; sürekli olarak diğerlerinin onayının peşinden koşar, düşünce davranışlarımıza daima bir karşılık bekler, herşeyi kontrol edebilmek için yoğun istek duyarız. Başvuru noktamız, egomuzdur. Oysa gerçek benliğimiz tüm bunlardan bağımsızdır. Hiçbir zorluktan korkmaz ve bütün insanlığa saygı duyar.
Uygulama:
-Yargılamadan kaçının. "Bugün olan biten hiçbir şeyi yargılamayacağım" diyerek güne başlayın ve gün boyu yargıda bulunmaktan kaçının.
-Hergün en azından bir çiçeği koklayarak, mümkünse denizin yada bir akarsuyun sesini dinleyerek; doğayı, her canlıda bulunan zekayı gözlemlemek için zaman ayırın.
-Hergün sessiz kalmak ve yalnızca var olmak için zaman ayırın.
2. Verme Kuralı
Chopra diyor ki: "Evrenin işleyişi, dinamik alışverişle olur: vermek ve almak evrendeki enerji akışının farklı yönleridir. Ne kadar çok verirseniz, o kadar çok alırsınız"
Uygulama:
-Nereye giderseniz ve kimle karşılaşırsanız, ona bir armağan götürün. Bu armağan bir iltifat, bir çiçek ya da bir dua olabilir.
-Bugün yaşamın size sunduğu bütün armağanları minnet duygusuyla alın.
-İlgi, şefkat, takdir gibi yaşamın en değerli armağanlarını verip alarak yaşamınızda dolaşım sağlayın. Birileriyle her karşılaştığınızda, sessizce onlara, mutluluk, sevinç ve kahkahalarla dolu bir hayat dileyin.
3. Karma ya da neden sonuç kuralı
Her eylem, bize aynı türde geri dönen bir enerji üretir. Ne ekersek onu biçeriz.
Uygulama:
-Bugün her yaptığım seçimi gözleyeceğim. Gelecekte herhangi bir ana hazır olmanın en iyi yolunun şimdiki zamanın tam bilincine var olmak olduğunu bileceğim.
-Ne zaman bir seçim yapsam, kendime iki soru soracağım "yapmakta olduğum bu seçimin sonucu ne olabilir" ve "bu seçim bana ve bu seçimden etkilenenlere başarı ve mutluluk getirecek" mi?
-Bana rehberlik etmesi için yüreğime danışacağım ve onun rahatlık ya da rahatsızlık mesajlarına göre yönümü tayin edeceğim. Eğer seçimim rahatsızlık duygusu veriyorsa duracak ve yüreğimin gözüyle eylemlerimin sonuçlarını izleyeceğim. Seçimim rahatlık duygusu veriyorsa herşeyimle ileri atılacağım.
4. Asgari çaba kuralı
Doğa, zekasını çaba gerektirmeyen kolaylıkla ve sınırsız bir kaygısızlıkla işlediği gerçeği üzerine kurulmuştur. Kuşlar uçmaya çalışmaz, uçar. Çiçekler açma çabası göstermez, açar.
Uygulama:
-Bugün kişileri, olayları, durumları oldukları gibi kabul edeceğim. İçinde bulunduğum anın olması gerektiği gibi olduğunu bileceğim, çünkü evrenin tümü olması gerektiği gibidir.
-Herşeyi olduğu gibi kabullenerek, içinde bulunduğum durumun ve sorun olarak gördüğüm bütün olayların sorumluluğunu üstleneceğim.
-Bugün savunmasızlığın bilincinde olacağım. Kendi bakış açımın doğruluğuna başkalarını inandırma ihtiyacı duymayacağım.
5. Niyet ve arzu kuralı
Niyet ve arzu salt mümkünlük alanında sonsuz bir düzenleme gücüne sahiptir. Bu niyeti salt mümkünlüğün bereketli zemininee attığımızda, bu sonsuz düzenleme gücü bizim lehimize çalışacaktır.
Uygulama:
-Bütün arzularımın bir listesini yapacağım. Nereye gidersem gideyim bu listeyi yanımda götüreceğim. Gece uyumadan önce, ve sabah uyanır uyanmaz bu listeme bakacağım.
-Arzularımın bu listesini salıverip yaradılışa teslim edeceğim. Bunu yaparken işler istediğim gibi gitmezse, bunun bir nedeni olduğuna ve evrensel planın benim için daha büyük projeleri olduğuna inanacağım.
-Bütün eylemlerimde şimdiki anın farkında olma uygulaması yapmayı kendime hatırlatacağım.
6. Bağlanma Kuralı
Hiçbir şeye bağlanmamak belirsizliğin bilgeliğini barındırır.
Uygulama:
-Bugün kendime ve çevremdekilere oldukları gibi olma özgürlüğü tanıyacağım. Sorunlara zorla çözüm bulmaya çalışarak yeni sorunlar yaratmayacağım.
-Bugün belirsizliği yaşantımın temel bir öğesi olarak kabul edeceğim. Belirsizliği gönülden kabul etmemle birlikte tüm sorunların, karmaşanın ve kaosun içinde çözümler belirmeye başlayacaktır.
-Tüm imkanlar alanına adım atacağım ve kendimi sonsuz seçeneklere açık tuttuğum zaman ortaya çıkacak mükemmel heyecanı bekleyeceğim.
7. Dharma Kuralı ya da yaşamın amacı
Sanskritçe'de dharma, "yaşamın amacı" anlamına gelir. Chopra'ya göre, herkesin bir yaşam amacı vardır. Başkalarına vereceği benzersiz bir armağan ya da özel bir yetenek. Biz bu benzersiz yeteneği başkalarına hizmetle birleştirdiğimiz zaman, bütün amaçların nihai amacı olan kendi ruhumuzun coşkusunu ve mutluluğunu yaşarız.
Uygulama:
-Bugün hem bedenimi hem de aklımı canlandıran içimdeki ruha dikkatimi yönelteceğim. Duyularımı açıp, yüreğimdeki bu derin durgunluğu hissedeceğim.
-"Nasıl hizmet edebilirim, nasıl yardımcı olabilirim" sorularını kendime her gün soracağım.
-Benzersiz yeteneklerimin ve onları ortaya koyarken yapmayı sevdiğim şeylerin tümünün bir listesini yapacağım. Benzersiz yeteneklerimi dışa vurup bunları insanlığın hizmetine kullandığımda, zamanı unutur ve başkalarının yaşamına olduğu kadar kendi yaşamıma da zenginlik yaratırım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder