l Ödevin yazılma planı:
ödevinizi yazarken şu plana uygun olarak yazmalısınız
okulunuz, adınız, numaranız, sınıfını, tarih v.b. gibi bilgiler yazılmalı,ödevin konusu yazılmalı,ödevinizin başlığı yazılmalı,ödevin, giriş bölümü olmalı,ödevin, gelişme bölümü olmalı,ödevin, sonuç bölümü olmalı.– Ödev , yazım kurallarına uygun yazılmalıdır.
– Ödev yazılırken noktalama işaretlerine dikkat edilmelidir.
– ödev el ile yazılıyorsa okunaklı bir şekilde yazılmalıdır. (bakınız yazılı yoklama bölümüne)
– Ödevde sayfa düzenine önem verilmelidir. Sayfa düzeni ödevin vitrinidir. Sayfa düzeni; ödevin sayfaya belirli kurallarla yazılmasıdır.
– Ödevinizi çok fazla süslemeyin. Öğretmen çok süslenmiş yazıya olumlu bakmayabilir. Ayrıca bu sayfaları yaparken daha fazla kağıt harcayacaksınızdır. Buda ülkemizin ağaçlarını tüketmemiz neden olur. Basit gibi görünebilir. Ama tüm Türkiyedeki okullardaki öğrencilerin ödevlerde kağıt harcadıklarını düşünürseniz bu hiçte azımsanmayacaktır.
ödevinizde kullandığınız kaynakları mutlaka belirtin. Bu öğretmenin ödevinize bakışını olumlu olarak etkileyecektir. ödevlerde kaynakları iki şekilde gösterebilirsiniz. Bunlar;
alıntının sonuna (………) ayraç içinde kaynağın adı, yazarın adı, sayfası gösterilir. alıntının sonuna (1), (2), (3) gibi ayraç içinde numaralar yazılır. Alt kısma veya devin sonunda kaynakça kısmında bunlar belirtilebilir.ödevlerin kaynakları belirtilirken şunlara da ayrıca dikkat edilmelidir;
sizin düşüncelerinizle alıntı yaptığınız kaynağı ayırmak için, alıntınızı tırnak işareti (“..”) içerisinde göstermelisiniz.kaynak belirtilirken şunlar mutlaka belirtilmeli; kaynağın adı, yazarı, kaçını ciltte olduğu ve alıntı yapılan sayfa belirtilmelidiraynı kaynaktan tekrar alıntı yapılırsa kısa “a.g.e.” (adı geçen eser) şeklinde kısaca belirtilebilir.Ödevin öğretmen tarafından nasıl inceleneceğini bilmeniz ödevinizi hazırlarken size yardımı olacaktır. Öğretmen ödevi genel olarak iki şekilde inceler Biçim Yönünden ve İçerik Yönünden. Öğretmen ayrıca ödevin amaçlarını belirttiğimiz bölümdeki sorulara da cevaplar bulmaya çalışır. öğretmenler ödevlerinizi değerlendirdikten sonra geri verecektir. Deviniz atmayın saklayın. İleriki yıllarda mutlaka size lazım olacaktır. Yada anı olarak saklayacaksınızdır.
Yazar: Ahmet YILDIZ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder