İmgeleme, bireyin, herhangi bir olguyu görüntülü olarak canlandırma, zihinsel eylemine verilen addır. Aynı zamanda imajinasyon şeklinde adlandırılmaktadır. İmgeleme yönteminin, bireysel dönüşümde kullanılan telkinlerle kombine edilerek, dönüşümün hızını ve yoğunluğunu arttıran zihinsel bir araç olduğu, yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır.
İmgeleme yönteminin bilimsel açıklaması
Bireyler, her gün farkında dahi olmadan yüzlerce imgeleme yapmaktadır. Bu imajinasyonların bir çoğu, insanların ilkel ihtiyaçları doğduğu anda, irade dışında gerçekleşmektedir. Örnek olarak; açlık hissinin oluştuğu andan itibaren, birey, küçük bir zaman diliminde, kendini herhangi bir yemek çeşidini yerken imgeler. Yapılan imgeleme ile, birey, zihnini kısa vadede tatmin etmeye çalışır, fakat yemek yeme olgusunda fiziksel tatmin sağlanmadığı sürece, orta vadede yemek yeme isteği daha fazla artmaktadır.
İmgeleme çalışmalarında ortaya çıkarılan bulgular şaşırtıcıdır. İmgelemeyi gerçekleştiren birey, imgelemenin nesnesi, lehinde karar verme eğilimine geçmektedir. Bir diğer deyişle, imgeleme yapılan olgu doğrultusunda karar verip, o doğrultuda hareket etme olasılığı artmaktadır. Örnek olarak; diyet yapan bireyin, kendini yemek yerken hayal etmesi, bireyin bir sonraki adımda yemek yeme eylemini gerçekleştirici kararını desteklemektedir.
Psikanalitik bulgulara dayanarak, imgeleme yönteminin, insan beyninin çalışma prensipleri ile şu şekilde işlediği tesbit edilmiştir.
İnsan beyni, herhangi bir kararı vermeden önce, ilgili kararın, ortaya çıkaracağı fayda ve külfet (olumsuz sonuç) oranını, kararla ilişkilendirdiği söylemler doğrultusunda belirler. Söz konusu oran, tamamiyle, dış dünyadan bağımsız, bireyin algısal duruşu ile belirlenmektedir. Eğer, bireyin algısal duruşu doğrultusunda, fayda baskın ise, karar doğrultusunda harekete geçilir, tam tersi durumda ise, karar reddedilir. Bir diğer deyişle, “ben bu kararı veriyorum, çünkü bana faydası külfetinden daha fazla” şeklinde bir cümle, beynimiz konuşabiliyor olsaydı, duyabilirdik.
Yukarıda bahsedilen fayda-külfet oranı, tamamen zihnin algısal duruşu ile ilgilidir. Birey, yemek yeme ihtiyacını hissettiği anda, yemek yediğini imgelerse, fayda algısı, külfet algısına kıyasla artmış olacağından, yemek yeme imgelemesi, bireyin bu doğrultuda hareket etme ve nihayetinde yemek yemesi ile sonuçlanacaktır.
Bu nedenle, kilo verme çabası içinde bulunan bireyin, kendini yemek yeme veya yememesi üzerine kurulu bir imgeleme gerçekleştirmesi, bireyin diyetini bir kenara bırakıp, arzu ettiği yemek çeşidini yeme olasılığını arttıracaktır. Bir diğer deyişle, hatalı bir imgeleme yöntemidir. Birey, açlığını hissettiği anda, vücudunun fit olduğu şeklinde hayal etmesi ise, yemek yeme kararına ait algılanan fayda külfet oranınında, külfet algısını arttırarak, yemek yeme kararının verilmesi olasılığını düşürecektir.
Benzer şekilde, sigarayı bırakma çabası içinde olan bireyin, vücudu, sigara arzuladığı anda, bireyin sigara içtiğini imgelemesi, bireyin tekrar sigaraya başlama olasılığını arttırmaktadır.
Bu nedenlerden dolayı, imgeleme yönteminin en temel kuralı, imajinasyonun nesnesinin her zaman hedef doğrultusunda kurulması gereğidir.
Diyet yapan birinin, asıl hedefi, daha sağlıklı bir yaşam ve fit bir vücuda sahip olmaktır. Aynı zamanda, başkaları tarafından daha fazla kabul görmek ve iltifatlar ile karşılaşmaktır. Bu nedenle, diyet yapan bireyin, imgelemesi gereken öğeler bunlardır. Diyetin kendisini veya yemek yememeyi hayal etmek külfet algısını arttıracağından, hatalı bir imgeleme yöntemi olarak kabul edilmektedir.
İnsanlar her gün yüzlerce imgelemeyi farkında olmadan, bilinçaltı ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirmektedirler. Söz konusu imajinasyonların, irade tarafından, bilinçlice, hedefler doğrultusunda yönlendirilmesi, bireyin hedeflerine ulaşmasında, zihin engellerini aşmalarına eşdeğerdir.
İmgeleme Yapmak İsteyenlere İpucu
İmajinasyon yaparken, zihninizde, hedefinizi içinde barındıran görüntüleri, en küçük detayına kadar inceleyin. Fit bir görünüme sahip olduğunuz bir filmi canlandırın, üzerinizde bulunan giysiler, takılarınız, çevrenizdeki insanlar ve ortamı en küçük detaylarına kadar inceleyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder