Kitaplar dünyaya açılan pencereleridir bizlerin. Onlarla yaşar, onlarla öğreniriz. Onların söylediklerini dinler, onların dediklerini yaparız. Bizler gibi çocuklarımız da kitaplarla öğrenir dünyayı. Peki, çocuklarımız için yararlı kitaplar nasıl olmalı?
1-Çocuk kitaplarının isimleri olumlu anlamda mesaj veren isimler olmalıdır. Pasaklı ?, uzunkulak ?, vb. gibi lakap kurmayı, alay etmeyi pekiştiren isimler olmamalıdır.
2-Kitapların dilleri çocukların gelişim seviyesine uygun, sade, anlaşılır olmalıdır. Çocuklara belli kavramları öğretmeyi amaçlayan şekilde düzenlenmiş olmalıdır. Küçük yaştaki çocuklar için cümleler basit cümle şeklinde olmalı, bileşik ve devrik cümleler olmamalıdır.
3-Olumlu mesaj veren temalar seçilmelidir. Konu olumlu davranışı pekiştirecek şekilde planlanmalıdır, olumsuz davranışı cezalandıracak şekilde değil.
4-Kitapların resimleri onları korkutucu ve endişelendirici resimler olmamalı. Sevimli, yuvarlak hatlarla çizilmiş, konuyu özetleyen, olumlu mesaj veren resimler tercih edilmelidir.
5-Kitaplar çocukların olumlu özdeşim kurabileceği, kendi yaşantılarından izler bulabileceği kitaplar olmalıdır.
6-Kitapların kapakları kalın, sayfaları birinci kalite hamurdan ve mat olmalıdır. Kullanılan harflerin puntosu çocukların gelişim seviyesine uygun olmalıdır. Kitaptaki paragraflar okulöncesinde 3-4 cümleden oluşmalı, ileri sınıflar için ise seviyelerine uygun olarak ayarlanmalıdır.
SABRİ DAŞO
PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Kaynak: aktuelegitim.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder