12 Haziran 2012 Salı

Kaygıya Davet Çıkararak Performansın Düşmesine Sebep Olan 3 Hata

Zaman zaman herkesin aşırı kaygı yüzünden başarısızlığa uğradığı olur. Örneğin profesyonel bir futbol oyuncusu bile bir anda kaygılanıp golü kaçırabiliyor. Neden çok iyi bildiğimiz bir işi yaparken bile kaygıya kapılabiliyoruz ve sonucunda başarısızlığa uğruyoruz? Kaygıyı nasıl azaltabiliriz?

1)      “En önemli…” ve “ İlk…” leri kullanarak kendinizi korkutmayın

“Hayatımın en önemli oyunu”, “En önemli turnuvam”, “Hayatımda yakalayabileceğim en önemli şans”. Tüm bu cümleler kaygıyı tetikler.

Elbette hayatımızda çok önemli anlar vardır. Fakat o anların ne kadar önemli olduğuna yoğunlaşmak kaygıyı tetikler. Kaygı hareket ve düşünme kabiliyetimizi kısıtlar ve performansın düşmesine sebep olur.

Aynı şekilde “hayatımda ilk defa … “ ile başlayan cümleler de kaygıyı yükseltir.

Ne yapabilirim?

“En önemli” ve “ İlk defa”  kelimelerini kelime dağarcığınızdan silin. Bunlarla düşünmek yerine tüm anları eşit görmeye çalışın. Unutmayın k bir maç en önemi bir an ile değil, maç boyunca gösterilen performansla kazanılır. Dahası kazansanız da kaybetseniz de önünüzde her zaman yeni bir maç, turnuva ya da şans olacaktır.

2)      Gelecek hakkında tahmin yürütmekten vazgeçin

“Olamaz, kesin kaybedeceğim. ”

“Yaşasın, kesin kazanacağım.”

“ Çok iyi bir konuşma yaparsam terfi alır mıyım acaba?”

Bu düşüncelerin hepsi de aynı oranda tehlikelidir.  Yogi Berra “Oyun bitene kadar hiçbir şey bitmemiştir” der. Ne olacağını tahmin etmek yerine anı yaşamaya çalışın.

Yaptığınız iş ne olursa olsun sonunda ne olacağını, kimin kazanıp kaybedeceğini ya da diğerlerinin yaptığınız işle ilgili ne düşüneceğini düşünmek yaptığınız işe yoğunlaşmanızı zorlaştırır ve performansınızın düşmesine sebep olur.

Ne yapabilirim?

                   Şimdiki zamanda kalın. Sonuçlara odaklanmak yerine dikkatinizi ne yapıyorsanız ona yönlendirin.  İstemeden sonuçları düşünmeye başladığınızı fark ederseniz, hemen şimdiki zamana dönün ve düşüncenizi yakalayıp şimdiye dönebildiğiniz için kendinizle gurur duyun!

3)      Hakkımda ne düşünecekler?

                 Eğer kafanız diğerlerinin performansınızla ilgili ne düşüneceğiyle meşgul ise önünüzdeki işe yoğunlaşmanız zorlaşır.  Dahası diğerlerinin ne düşüneceğini düşünmek kendinize ve yaptığınız işe 3. kişiymiş gibi dışarıdan bakmanıza sebep olur. Oysa kendinizi yapılan aktiviteye kaptırmanın performansı arttırdığı görülmüştür. Yaptığınız işin tadını çıkarın. Bir sonraki adımınıza odaklanın.

Son olarak, insanlar başkalarının ne düşündüğünü tahmin etmeye çalıştıklarında genelde negatif varsayımlarda bulunma eğilimindedirler. Diğerlerinin kendilerini eleştirdiğini düşünürler. Bu düşünce doğal olarak kaygının yükselmesine sebep olur.

Ne Yapabilirim?

                 Yaptığınız işe odaklanın, diğerlerinin düşüncelerini değiştiremezsiniz. Sadece elinizden geleni yapın. Diğerlerinin düşüncelerini geçirmeyen bir baloncuğun içinde olduğunuzu hayal edin.

Her şeye rağmen gergin hissediyorsanız?

                 Yavaşça derin bir nefes alın. Ciğerlerinize dolan temiz havaya odaklanın. Sonra tekrar önünüzdeki işe yoğunlaşın.

Kendinizi yaptığınız işe kaptırdıkça kaygınız azalacak ve sonunda yok olacaktır.


Etiketler:kaygı, kaygıyla başa çıkma, motivasyon, stres yönetimi, yaşam koçluğu


kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

ARINMA Affetmek Alglamada Anlatm Aramak Aroma Astroloji Astrolojik Aynalar BEREKET BOLUK Bahar Bayram Beden dili Bedensiz Beyinde Beyni Beynin Beyniniz Bilincine Bilmek Bitkisel Burak DERSLER Davet Deerlerimizin Deniz Depresyonun Detoks Dikkat Dilek Disgrafi Disleksi EGZERSZ Egoist Enerjilerinin Epifiz Eruhunuzu FAYDALANMAK FAYDALARI Felsefe Fregoli GCJoseph GERDE Gcyle Gelecek Gidecek Gizemli HAYIRLI Hasta Hastalklar Hayal Hayallerinizin Hayata Hikaye Hiperaktivite Hipnozu Holografik Hologram Hoşgörü Illuminati KORUMA Kabala Kadim Karanlk Kelimeler Klasik Korkular Korunma Kristaller Kuantum Fiziği Kyamet LKLERMZ MEKTUP MUTSUZ Makbul Melek Merak Mevlana Mevlanann Mezar Mftolunun Moloküler Mucizeleri NAMASTE Nazar Nefret Niyet ODAKLANMA Okuma Okyanus POZTF PRATK PROGRAMLAMA Paranormal Patolojik Peeling Peinden Pratik Psikoloji Quantum Düşünce RAHATSIZLIIMIZ Rahat Reformist Romantik Ruhsal Sanat Sonsuz Stres Sufizm Tehlikeli Terapi Uymasn Zarar acı affetme aile akıl başkaları beden beyin bilgi bilim bilimsel bilinci bilinçaltı birey bolluk cümle dalga damla degerli düşünce egzersiz ekmek eleştiri. öfke emsimizi enerji evlilik evren fayda fizik fiziksel frekans garip geliim gerilim gerçek geçmiş gizli güven güzel harika hastalık hayat hissederim hoşgörüsüzlük huzur huzurlu ileti ilâc inanç insan insanlar kaos kavga kelime korku kuantum kurallar liste madde mucize neşe olacaksn olumlama olumlamas olumlu olumsuz para paralel pozitif psikolojik refah ruh sağlık seniz sevgi sistem sorumsuzluk sorun sorunlar suyun sıkıntı tabiat tedavi teori tesadüf toplum zaman zeka zellikleri zenginlik zerine zihinsel çekim üzüntü İletişim şifa şükretme