7 Mayıs 2012 Pazartesi

Kaygı mı Stres mi?

Zaman zaman hepimiz stresli oluruz. Bu bir doğal gerçektir ve evrimsel avantajları vardır. Stres duymasaydık yaklaşan tehlikelerin farkına varamazdık ve onlara karşı önlem alamazdık.

Hayvanlar alemini düşünürsek stresin yaşamsal bir önemi olduğunu bile söyleyebiliriz. Fakat, her ne kadar insanlar da hayvanlar aleminin bir üyesi olsalar da insanlar vahşi doğada yaşayan hayvanlardan çok daha farklı çevresel stresörlerle karşı karşıyadır. Çoğumuz ofiste uzun zaman geçiriyor, elimizdeki işi teslim tarihine yetiştirmek için çabalıyor ya da sürekli ödememiz gereken faturaları düşünüyoruz, böylece sürekli stresle yaşıyoruz. Görünen o ki,  insanların çoğu kronik strese maruz kaldığından; stres insanların çoğu için uyumsal bir duyum olmaktan çıkmış, bir dezavantaja dönüşmüştür.

Akut stres uyumsaldır çünkü bize uygun kararlar verebilmemiz için yardımcı olur. Belli bir stresörle karşılaştığımızda böbreklerin üstünde yer alan adrenal bezlerinden adrenalin salgılanır ve bu akut strese yol açar. Fakat eğer günlük yaşantılar sürekli strese yol açıyorsa, bu zamanla kronik strese sebep olur. Bu durumda uzun süre aşırı miktarda salgılanan adrenalinle birlikte stres hormonu olarak da bilinen kortizon da salgılanır. Zamanla bu durum kalp hastalıkları, obezite ya da bağışıklık sisteminin baskılanması gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Kronik stresin depresyon geçirme riskini de arttırdığı bilinmektedir.

Akut ya da kronik stres bir ruhsal rahatsızlık değildir fakat bunlarla alakalı bir ruhsal rahatsızlık vardır: Kaygı bozuklukları. Peki, stres ve kaygı bozuklukları arasındaki fark nedir?

Beyin stres ve kaygıyı farklı algılar. Kaygı daha çok korkuya benzerdir. Kaygı bozukluklarında beyinde olup bitenler korku durumunda olanlarla hemen hemen birebir aynı.  Eğer korku günlük yaşantıda problemlere sebep olacak kadar yoğunsa ve sebepsiz yere ortaya çıkıyorsa kaygı bozukluğu adını alır. Tanı kılavuzu olan DSM-IV-TR’ de yaygın kaygı bozukluğu, panik bozukluk, agorafobili panik bozukluk, fobiler, obsesif-kompulsif bozukluk, post-travmatik stres bozukluğu, ayrılma kaygısı ve çocukluk çağı ayrılma bozukluğu olarak 8 kaygı bozukluğu tanımlanmıştır.

Şu anda bilinen geleneksel modele göre akut stres birikerek kronik strese sebep olur; kronik streste kaygı bozukluklarına zemin oluşturur.


Etiketler:kaygı, kaygı bozuklukları, stres, stres yönetimi, stresi yenmek


kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

ARINMA Affetmek Alglamada Anlatm Aramak Aroma Astroloji Astrolojik Aynalar BEREKET BOLUK Bahar Bayram Beden dili Bedensiz Beyinde Beyni Beynin Beyniniz Bilincine Bilmek Bitkisel Burak DERSLER Davet Deerlerimizin Deniz Depresyonun Detoks Dikkat Dilek Disgrafi Disleksi EGZERSZ Egoist Enerjilerinin Epifiz Eruhunuzu FAYDALANMAK FAYDALARI Felsefe Fregoli GCJoseph GERDE Gcyle Gelecek Gidecek Gizemli HAYIRLI Hasta Hastalklar Hayal Hayallerinizin Hayata Hikaye Hiperaktivite Hipnozu Holografik Hologram Hoşgörü Illuminati KORUMA Kabala Kadim Karanlk Kelimeler Klasik Korkular Korunma Kristaller Kuantum Fiziği Kyamet LKLERMZ MEKTUP MUTSUZ Makbul Melek Merak Mevlana Mevlanann Mezar Mftolunun Moloküler Mucizeleri NAMASTE Nazar Nefret Niyet ODAKLANMA Okuma Okyanus POZTF PRATK PROGRAMLAMA Paranormal Patolojik Peeling Peinden Pratik Psikoloji Quantum Düşünce RAHATSIZLIIMIZ Rahat Reformist Romantik Ruhsal Sanat Sonsuz Stres Sufizm Tehlikeli Terapi Uymasn Zarar acı affetme aile akıl başkaları beden beyin bilgi bilim bilimsel bilinci bilinçaltı birey bolluk cümle dalga damla degerli düşünce egzersiz ekmek eleştiri. öfke emsimizi enerji evlilik evren fayda fizik fiziksel frekans garip geliim gerilim gerçek geçmiş gizli güven güzel harika hastalık hayat hissederim hoşgörüsüzlük huzur huzurlu ileti ilâc inanç insan insanlar kaos kavga kelime korku kuantum kurallar liste madde mucize neşe olacaksn olumlama olumlamas olumlu olumsuz para paralel pozitif psikolojik refah ruh sağlık seniz sevgi sistem sorumsuzluk sorun sorunlar suyun sıkıntı tabiat tedavi teori tesadüf toplum zaman zeka zellikleri zenginlik zerine zihinsel çekim üzüntü İletişim şifa şükretme