Anneler işlerini yaparken çocuklarına çizgi film seyrettirmesinler. Kontrolsüz çizgi film seyretmek, çocukların beyin gelişimlerini ve davranışlarını geri dönülmez şekilde olumsuz etkiliyor. çocuk ve televizyon ilişkisi uzmanlarca tartılışılırken, bilinmesi gereken en önemli şey, çizgi filmlerin çocuğu oyalamak amacı ile seyredilmemesi. Uzmanların görüşü, çocuğun televizyon ile mümkün olduğunca geç tanışmalarından yana.
Her yaş grubu çocuğun çizgi filmlerden aldığı mesajlar farklılıklar gösteriyor. 2,5 yaş izlediğini taklit eder, 3-6 yaş izlediğini sorgular, bu yüzden her yaş grubu çocuk farklı çizgi filmler izlemelidir. 2,5 yaş grubu için kavramlar, renkler, hayvanlar ile ilgili eğitici çizgi filmler tercih edilmeli, 3-6 yaş grubu erkek çocuklar için güç, kuvvet, şiddet, kavga öğeleri olmayan filmler seçilirken, kızlar için, dış görünüme aşırı özen gösteren, özendirici unsurları olmayan çizgi filmler seçilmelidir. çizgi film izleme süresi yaşa göre de değişmelidir. 1 yaşından önce kesinlikle çizgi film izlenmemesini söyleyen uzmanlar, 3 yaşından sonra kontrollü olarak günde 1 saati geçmeden seyretmek gerektiğini, 4-6 yaş arasında 1,5 – 2 saat seyredilmesi gerektiğini söylüyor.
Davranış bozuklukları ve odaklanma sorunları yaşanıyor çizgi film izleyen çocuk pasif şekildedir ve beyni tek bir noktaya odaklanmıştır. Bu da, çocukların öğrenim sürelerini geçiktirir ve gelişim aksamalarına neden olur. 3 yaşındaki çocukların beyin gelişimi tam olmadığı için, bizim akıcı şekilde gördüğümüz görüntüleri onlar kare kare görebilirler. Bu yüzden uzun süre çizgi film seyreden çocuğun beyni hızlı düşünmeye ve hızlı hareket etmeye programlanır. Hızlı düşünen çocuklarda dikkatlerini toplayamaz, böylece analiz yeteneği oluşmaz ve öğrenme güçlüğü başlar. Uzmanlar çok hareketli ve hiperaktivite oluşan çocuklarda bu öğenin çok etkili olduğu görüşünde birleşiyorlar. Muhakeme yeteneği, küçük yaşlardaki çocuklarda gelişmediğinden, küçük yaşdaki çocuklar izlediklerinin hangisinin doğru ya da yanlış olduğunu ayırt edemeyecek ve şiddete yöneleceklerdir.
Çizgi film izlemeden önce çocuk ile bir anlaşmaya varılmalı. “bu program bitince TV kapanacak” denmelidir.
Kurallara uyduğunda ödüllendirilmeli.
Çocuk çizgi film izlerken, mümkünse yanında oturulmalı ve sonradan karakterler hakkında çocukla konuşulmalı.
Kesinlikle, büyükler için olan programlar izletilmemeli. Evlilik programları, reklamlar, diziler çocukların yanında seyredilmemeli.
Televizyon ve çizgi film seyretmek yerine, kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalı. çocuğun yaşına uygun hikayeler okunmalı.
Resim yapma, boyama kitaplarını boyama gibi aktiviteler yapmalı, anne-çocuk ilişkisine dayalı oyunlar oynanmalı.
Dil gelişimini destekleyici oyunlara yer verilmeli.
Önemli bir nokta…
Normalde gözlerimiz 1 saniyede 24 kare görmektedir. Eğer 1 saniyede 25 kare geçirtilirse, en son 25. kareyi göremeyiz ama bilinçaltımız bu 25. kareyi fark eder. Yani, bilinçli olarak fark edemediğimiz bir mesajı bilinçaltımız algılar ve bundan etkilenir. Bu nedenle yeni nesli etkilemek amacıyla bu tekniği kötüye kullanmaya çalışanlara karşı dikkatli olmalıyız. Bu yüzden satın alınan CD ve çizgi filmleri ağır çekimde önceden izlemeli ve “25. kare” olasılığına karşı tedbirli olmalıyız.
Tags: çizgi film, çocuk, çocuk psikolojisi, manset, televizyon, TV, yaşCategory: Çocuk Psikolojisi, Psikoloji
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder