Anne-Baba Eğitimi: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ebeveynler için geliştirilmiş geniş kapsamlı bir eğitim programına ihtiyaç vardır. Bu programda çocuğun davranışlarını nasıl kontrol edebilecekleri, nasıl etkili bir ebeveyn olabilecekleri öğretilirse, o kadar çocuğun ve ebeveynin stresi azalır ve olumsuz stres döngüsü kırılarak daha olumlu bir döngüye çevrilir.
Anne-baba eğitimi ile çocuğun uyumunun sağlanması ve sosyal ilişkilerinin iyileşmesi sağlanabilir. Kullanılan teknikler tek başına uygulanacağı gibi, ilaç tedavisi ile birlikte daha etkin olabilmektedir.
Sosyal Beceri Eğitimi: Akademik problemler ve davranış problemleri Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuğun ailesiyle, çevresiyle ve sınıfıyla olan kişilerarası ilişkilerinde sorun yaşamasına neden olur. DEHB’li bireylere sosyal becerileri öğretmek de çok güç olabilmektedir . Sosyal Beceri Eğim programları çocuğun bir gruba girmesini, karşılıklı etkileşim becerilerini geliştirmesini, sorun çözme ve öfke kontrolü becerilerini kazanmasını sağlamaya yardımcı olur. Bir gruba ait olmak, grupta kurallar ve sınırların olması çocuğa dış dünyaya ait davranışları öğretebilir. Bu gruplar çocuğun sportif faaliyetlerde bulunabileceği gruplar da olabilir. Çünkü DEHB’li çocuğun zaman zaman enerjisini boşaltmaya ihtiyacı vardır. Ancak Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu yaşayan çocuğun bu kuralları öğrenmesi zaman alabilir. Yine de çocukların sevdikleri yapabilecekleri bir sporla ilgilenmeleri yararlı olacaktır.
DEHB olan çocukların kendilerini daha iyi hissetmeleri, becerilerini daha uygun yollarla geliştirebilmeleri için sosyal faaliyetler, oyunlar, hobiler ve diğer etkinlikler spor gibi önemlidir. DEHB olan çocuklar için en uygun etkinlik ya da spor türü onların ilgi alanı, becerileri ve kişilik özelliklerine göre belirlenmelidir.
Bireysel Terapi: Diğer tedavilerin yanı sıra DEHB’in tedavisinde bireysel terapilerde kullanılmaktadır. İlaç tedavilerine ek olarak DEHB’li çocukların tedavisinde DEHB’e eşlik eden agresyon, anksiyete, depresyon, toplumdan uzaklaşma, öğrenme sorunları ile baş etmede çoklu terapi yöntemlerinin de kullanılması gerektiği belirtilmiştir.
Bilişsel Davranışçı Terapi: Bilişsel Davranışçı Terapi karşı gelme davranışını ve akademik problemleri azaltmada ailenin yönetim eğitimiyle birlikte DEHB’li çocuklara kendi kendini yönetme becerilerini ve kendi kendini eğitmeyi öğretmeyi amaçlamaktadır. Bilişsel Davranışçı Terapi ev ödevi sorunlarında evde ve okulda DEHB belirtilerini azaltmada etkili olmaktadır. Ayrıca yine evde ve okulda davranış sorunlarını azaltmaktadır.
Bu Yazıyı Beğendiyseniz,Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder