25 Nisan 2015 Cumartesi

Başarı Yolunda Hayal Gücünü Doğru Kullanma Sanatı

TV keşfedilmeden önce bu fikir zihinde hayal edilmiş, sonra pratikte gerçekleştirilmiştir. Tank bin Ziyad İspanya’yı fethetmeden önce karaya çıktıktan sonra gemileri yakma fikrini zihnen canlandırdı. Yine telefonun, bilgisayarın keşfi gibi buluşlar önce zihinde hayalen belirmiş; sonra pratiğe dönüştürülmüştür.

Bilinçaltı gerçekle hayali birbirinden ayır edemez. Dolayısıyla manipüle edeceğimiz, ideallerimizle ilgili hayallerin bilinçaltında yer etmesini sağlarsak bu hayallerin gerçekleşmesi için bilinçaltı elinden geleni yapacaktır.

İnsan bir şeyi yüksek inanç seviyesinde hayal ederse gerçek tecrübeden algılanmış kadar başarılı olabilir. Anthony Robbins “Yeterli duygusal yoğunluk ve tekrarla sinir sisteminiz bir şeyi gerçek olarak algılar, o şey henüz olmamış olsa bile!” der. Türkiye de hayal kurma denince akla gerçekleşmesi imkânsız durumların zihinde tasarlanması gelmektedir. Hatta bu durum şarkılara dahi yansır: “Hiç ayrılamam derken, kavuşmak hayal oldu!”

Burada bahsettiğimiz hayal (gerçek mânâda hayal), gelecekte gerçekleşecek olay ya da durumların (Eminlik seviyesinin yüksek olması durumunu kastediyorum!) şimdiden yaşanmasıdır.

Hayal gücünü etkili kullanmak ufku genişletmenin, sınırları aşmanın en iyi yoludur. Kendini gerçekleştirmenin, ideallerin sınırlarını aşmanın yolu hayal gücünün yüksekliğinden geçer. Yahya Kemal “Kişi âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar” der. Hayalleri sona eren insan bütün yaşama gücünü kaybeder.
Hedefler belirlediniz. Ancak bu hedeflere ulaşabilmek için onları kendinize hatırlatıp tanıtmanız gerekiyor. Devamlı tanıtım ve hatırlatmayla kendinizi başarı için zinde tutabilirsiniz. Meselâ Rocky filminde Silvester Stallone Rus rakibinin fotoğrafını antrenman sırasında karşısındaki duvara yapıştırmıştı ve attığı her yumruğun onun yüzünde patladığını hayal etmişti. Üniversite sınavına girecekler kazanmak istedikleri okulun önce fotoğrafına yolculuk etmeliler. Kendinizi idealinizdeki okulun bahçesinde dolaşırken, sıralarına dokunurken, kütüphanede ders çalışırken hayal edin.

Hayatta İstediklerinizi Ancak Denerseniz Alabilirsiniz

“Genç ve hürken, düşlerim sonsuzken dünyayı değiştirmek isterdim. Yaşlanıp akıllanınca dünyanın değişmeyeceğini anladım. Ben de düşlerimi biraz sınırlayarak sadece memleketimi değiştirmeye karar verdim. Ama o da değişeceğe benzemiyordu. İyice yaşlandığımda artık son bir gayretle sadece ailemi, kendime en yakın olanları değiştirmeyi denedim. Ama ma­alesef bunu da kabul ettiremedim. Ve şimdi ölüm döşeğinde yatarken fark ettim ki; önce yalnız kendimi değiştirseydim, onlara örnek olarak ailemi de değiştirebilirdim. Ailemi ve çevremdekiler’! değiştirseydim, ülkemi de­ğiştirebilirdim. Kim bilir, belki dünyayı bile değiştirebilirdim.” Pişmanlık do­lu, üzücü bir hayat dersi veren yukarıdaki cümleler VVestminster manastırının bodrumunda bir Anglikan piskoposunun mezarı üstündeki yazıttan alıntılardır.

Hedeflerinize ulaşabilmeniz için iç motivasyon şarttır. Her zaman ve şartta sizi harekete geçirecek bir motivasyon. Bu da hedefinize ulaştığınızı, başarıdan sonra yaşayacağınız coş-kuyu hayal etmekle olur.
İnsan bir işi yapmadan, yaptıktan sonra yaşayacaklarını zihninde canlandırabilir hemen eyleme geçmek isteyecektir. Zira hayal insanları eyleme geçirmede önemli bir güçtür. Meselâ şans oyunlarına katılanlar kazanmaları halinde elde edeceklerinin hayaliyle buna yönelirler (ölme ihtimalinin piyango çıkma ihtimalinden çok olduğunu düşünmeden). Kazanma hayali insanları bu küçük ihtimal için motive ediyorsa siz de hedefinizden uzaklaştığınız takdirde hayal kurarak iç motivasyonunuzu sağlayabilirsiniz.

Daima en iyisini düşünen biri daima hedefiyle meşgul olur; yerken, içerken, yatarken hep hayaliyle yaşar. Bir sporcu düşünelim: Şampiyon olmayı hedefliyor. Sadece müsabaka sırasında şampiyonluğu düşünürse, hedefine ulaşması hayli zordur. Her an, her dakika o başarı hayaliyle yaşayan sporcu; başarı hayaliyle yaşamayan sporcuya göre müsabakaya bir adım önde başlamıştır.

Bir de karamsar insanların olumsuz hayalleri vardır. Onlar sonuç, gerçekleşmeden kötü bir sonuçla karşılaşacaklarını ve bu sonuç karşısında kendilerinin durumunu hayal ederler. Böyle bir hayal kişiyi hedefinden uzaklaştırır, karamsarlığa iter ve eyleme geçmek için gereken ilham kaynağını kendisinde bulamamasına sebep olur, devamlı kaygı başlar ve iç motivasyon yok olur. Madem bilinçaltını kendi isteklerimiz doğrultusunda yönlendirebilme fırsatına sahibiz, neden olumlu hayaller kurmuyoruz da ideallerimizi baltalayacak olumsuz hayallere başvuruyoruz?

Kendinizi olmak istediğiniz şekilde hayal edin. Göreceksiniz, bir gün bu hayalinize ulaşacaksınız. Diğergam olmayı düşünüyorsanız diğergammış gibi, şampiyon olmayı düşünüyorsanız şampiyon gibi düşünün. Diyeceksiniz ki, “Bu kendimizi ve çevremizi kandırmak olmaz mı?”

Bir Hint hikayesinde şöyle anlatılır:

Kambur prens kamburundan çok rahatsız olmaktadır. Bundan dolayı halkın önüne çok çıkmamaktadır. Birgün heykeltıraşını çağırarak ondan kamburu yokmuş gibi bir heykelini yapmasını ister. Sonra bu heykeli sarayın kuytu bir yerine yerleştirir ve her gün oraya giderek kendisinin de bir gün böyle olacağını hayalinde canlandırır. Zaman geçtikçe prensin kamburu düzelmeye başlar ve bir yıl geçtikten sonra ortadan kalkar.

Şimdi de geçelim, nasıl hayal kuracağınıza. Hayal kurmanın da kendine göre bir takım metotları vardır. Hayal kurarken aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmalısınız:

1-

Beynin algılama merkezlerinden görme merkezi işitme merkezine göre 20 kat daha güçlüdür. Hayalinizi görselleştirerek etkili kılın. Meselâ öğrenciyseniz YGS ya da LYS’de Türkiye 1.’si olduğunuzu, mikrofonların size uzatıldığını, ana-baba ve öğretmenlerinizin sevincini görün. Ne istiyorsanız hepsinin görsel kayıtlarını çıkarın. Gelecekteki başarılarınızı şimdiden yaşayın.

Görsel hayallerin etkili kılınabilmesi için:

* Hayalleriniz hareketli ve renkli olmalı.

* Fotoğraflar halinde değil, film gibi olmalı.

* Hayallerinizin içerisinde kendinizin de olması gerekir.

2-

Başarınızdan sonra duyacağınız alkış seslerini, annenizin “Aferin oğluma!” sözlerini, çevrenizde size yönelecek takdir dolu sözleri duyun. İnanın bunların hepsi bir gün gerçekleşecek.

3-

Türkiye 1.’si olduktan sonra yaşayacağınız coşku selini, sevincinizden ağladığınızı ve göz-yaşlarınızın yanaklarınızı ıslatmasını, ailenizin sevinç çığlıklarını hissedin. Beyniniz başarıyı hissetsin ki size bu hayallerinizi yaşatabilsin.

4-

Ulaşılması mümkün olmayan ütopik hayaller kurarsanız, hayalleriniz suya düştüğünde boğulabilir. Hayal kırıklığı yaşamak istemiyorsanız hayalleriniz kontrolden çıkıp sizi yönetmesin, siz onu yönetin. Dizginleri asla hayallerinizin eline vermeyin. Hayalleriniz kontrolden çıkarsa bir süre sonra ideallerinizden uzaklaşır, sadece hayallerle yaşarsınız.

5-

Sakin ortamda hayal kurun, derin nefes alarak hayalinize başlayın, hayaliniz kısa süreli olmalıdır, (sizi asıl he-definizden saptırmayacak kadar).

Unutmayın ki, hayalde olmayan gerçekte de olmaz. Aynı zamanda hayal kurmak ücret de istemez. Hayalleri olmayanlar hayalleri olanlarındır. Her başarı gerçekleşmeden önce bir hayaldi. Hayal kurunca çevremdekiler gerçekleşince ben güldüm.

Hayallerinizi kovmayın; çünkü onlar gittiler mi siz kalırsınız belki, fakat artık yaşamıyorsunuz demektir.
Mark Twain


Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

acı affetme Affetmek aile akıl Alglamada Anlatm Aramak ARINMA Aroma Astroloji Astrolojik Aynalar Bahar başkaları Bayram beden Beden dili Bedensiz BEREKET beyin Beyinde Beyni Beynin Beyniniz bilgi bilim bilimsel bilinci Bilincine bilinçaltı Bilmek birey Bitkisel bolluk BOLUK Burak cümle çekim dalga damla Davet Deerlerimizin degerli Deniz Depresyonun DERSLER Detoks Dikkat Dilek Disgrafi Disleksi düşünce Egoist egzersiz EGZERSZ ekmek eleştiri. öfke emsimizi enerji Enerjilerinin Epifiz Eruhunuzu evlilik evren fayda FAYDALANMAK FAYDALARI Felsefe fizik fiziksel Fregoli frekans garip GCJoseph Gcyle geçmiş Gelecek geliim gerçek GERDE gerilim Gidecek Gizemli gizli güven güzel harika Hasta hastalık Hastalklar Hayal Hayallerinizin hayat Hayata HAYIRLI Hikaye Hiperaktivite Hipnozu hissederim Holografik Hologram Hoşgörü hoşgörüsüzlük huzur huzurlu Illuminati ilâc ileti İletişim inanç insan insanlar Kabala Kadim kaos Karanlk kavga kelime Kelimeler Klasik korku Korkular KORUMA Korunma Kristaller kuantum Kuantum Fiziği kurallar Kyamet liste LKLERMZ madde Makbul MEKTUP Melek Merak Mevlana Mevlanann Mezar Mftolunun Moloküler mucize Mucizeleri MUTSUZ NAMASTE Nazar Nefret neşe Niyet ODAKLANMA Okuma Okyanus olacaksn olumlama olumlamas olumlu olumsuz para paralel Paranormal Patolojik Peeling Peinden pozitif POZTF Pratik PRATK PROGRAMLAMA Psikoloji psikolojik Quantum Düşünce Rahat RAHATSIZLIIMIZ refah Reformist Romantik ruh Ruhsal sağlık Sanat seniz sevgi sıkıntı sistem Sonsuz sorumsuzluk sorun sorunlar Stres Sufizm suyun şifa şükretme tabiat tedavi Tehlikeli teori Terapi tesadüf toplum Uymasn üzüntü zaman Zarar zeka zellikleri zenginlik zerine zihinsel