9 Temmuz 2014 Çarşamba

Okulda Başarı İçin Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı?

Kütüphanelere, marketlere, işyerlerine hiç dikkat ediyor musunuz. Bu yerler müşterilerin ihtiyaçlarını ve psikolojik durumlarını dikkate alarak döşenmektedir. Büyük bir markete girdiğiniz düşünün. Birkaç parça mal alarak çıkmayı düşünüyorsunuz. Ancak daha sonra bakıyorsunuz ki arabanızın içinde her türlü malzeme var. Bunun nedeni nedir? Marketin ortamının, renklerinin, raflarının sizi tüketime itmesidir.

Ders çalışma ortamınızı sizler eğer ders çalışma ihtiyacınıza göre düzenlerseniz psikolojik ve fizyolojik olarak kendiniz ders çalışma motivasyon ve konsantrasyonu içerisinde bulacaksınız. Psikolojik danışma ve rehberlik mesleğinin Türkiye’de ki babası olarak görülen Prof. Dr. Hasan Tan; “ders çalışılacak mekanın, çalışmayı kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi ve çalışacak kişinin de çalışmaya hazır bedensel ve psikolojik atmosfer sokması lazımdır.” sözüyle bu önemli konuyu çok güzel açıklamıştır.

Çalışma ortamınızı nasıl düzenlemelisiniz? Bundan önce nerelerde ders çalışabilirsiniz ? bu soruya cevap aramamız daha uygun olur.

- kütüphane aradığınız kaynakları en kısa sürede ve en geniş içeriğiyle bulabileceğiniz yerdir.
- Kütüphanede bir çok kişi ders çalışmaya geldiği için size motivasyon sağlar,
- Çalışmanıza engel olabilecek televizyon, telefon, arkadaşlar, aileniz v.b. etkenler kütüphanede yoktur.

- arkadaşınızın evi ders çalışmayı planladığınız gün müsait olmayabilir,
- arkadaşınızla bir araya gelince dersi bırakıp müziğe veya muhabbete dalabilirsiniz,
- arkadaşınızın annesi size misafir gibi davranıp, pasta, kek, çay, kola içmekten ders çalışmaya vaktiniz kalmaya bilir.
- Ders çalışırken gerekli olan kaynaklar arkadaşınızın evinde bulunmayabilir,
- Arkadaşınızın küçük kardeşi sizi rahatsız edebilir,

- okulunuzda boş derslik bulamayabilirsiniz. Özellikle devlet okullarında,
- etüt yerleri bazı öğrencilerin toplantı yeri olabilir,
- siz etüt yaparken okulun hizmetlisi orayı temizleyebilir,
- kaynakları bulmakta zorlanırsınız,
- okulda bir derslikte çalışacağınız için kafanıza takılan soruları öğretmeninize sorabilirsiniz,
- çoğunluk olduğunuz için çalışma motivasyonunuz artabilir.

öğrencilerin en çok ders çalıştıkları yer hiç kuşkusuz kendi evleridir. Eğer kendi evinizde derslerinize çalışıyorsanız ders çalışma ortamınızı oluşturmak sin elinizdedir. Evinizde ders çalışma etkinliğinden en yüksek derecede verim elde etmek istiyorsanız şu hususlara dikkat etmelisiniz ve düzenlemelisiniz.

Evinizde kendinize mutlaka olumlu bir çalışma ortamı hazırlayın. Ünlü eğitimci ve psikolojik danışma ve rehberlik kitabının yazarı prof. dr. hasan tan ; “ders çalışılacak mekanın, çalışmayı kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi ve çalışılacak kişinin çalışmaya hazır bedensel ve psikolojik atmosfere sokması lazım” diyor.

Eğer evinizin imkanları el veriyorsa ve babanızı kandırabilirseniz mutlaka bir çalışma odanız olsun. Bu odayı ders çalışma etkinliği için kullanmalısınız. Odaya girdiğiniz taktirde “ben ders çalışmalıyım” dedirtmeli size. Size ders çalışmanız için motivasyon sağlamalı.

Odanız sizin en çok özgür olduğunuz mekandır. İstediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Ancak hedefinizi, amaçlarınızı ve psikoloji bilimini dikkate alarak düzenlerseniz yarıştaki diğer arkadaşlarınızdan önde olabilirisiniz.
Odanızın duvarları açık mavi yada yeşil olabilir. Beyaz renkten sakının. Bu renk gözünüzü yorabilir. Odanızın boyası size karamsarlık değil, olumluluk aşılamalıdır.

Odanızın duvarların dikkatinizi dağıtacak resim, poster asmayın. Ben mutlaka bir şeyler asmalıyım diyorsanız “gideceğiniz üniversitenin resmini, çalışmayı planladığınız şirketin genel müdürlük binasının resmini, motivasyon sağlayıcı slogan sözler” asmalısınız. Bu resim ve sözler size motivasyon sağlayıcı olmalı. Hayallere dalmanızı sağlayıcı olmamalıdır.

Çalışma odanızda mutlaka çalışma masanız olmalı. O masanın üstünde derslerinizi çalışmalısınız. Yemek yeme gibi ders çalışma etkinliği dışındaki faaliyetleri çalışma masanızda yapmayın. Çalışma masanız size çalışmayı çağrıştırmalı, yemek yemeyi değil.

Masanızı pencere kenarından uzak bir yere koyun. Böylece ders çalışırken karşı komşunun çocuğuyla, alt kattaki kiracının çocuğu arasındaki kavgaya dalmamış olursunuz. Yada orada geçen mercedes’in içinde kendinizi bulmamış olursunuz. Yani konsantrasyonunuz bozulmamış olursunuz.

Ders çalışma masanızın üstü düzenli ve tertipli olmalı. Dağınık bir masa konsantrasyonunuzu bozabilir. Bu nedenle masanız üstünde lambanız, kağıtlarınız, kaleminiz,silginiz ve varsa çalışacağınız kitap olmalı. Ders çalışırken size lazım olacak kaynaklar ise masadan kalkmadan bulabileceğiniz bir yerde (çekmece gibi) olmalı. Yerlerini çok iyi bilmelisiniz (bu da düzenli olmanıza bağlıdır) ders çalışırken kalkıp sözlüğü aramak, kalemin ucu kırıldığında açacağı bulmak için masayı talan etmek konsantrasyonunuzu bozucu etkilerdendir.

Odanızda masanızın olacağına göre bir de sandalyeniz olmalıdır. Sandalye yerine koltuk gibi yumuşak oturaklar kullanmayın. Bu oturaklar sizi gevşetebilir. Rahat olan koltuklarda uykuya dalabilirisiniz. Sandalyeniz çok da sert olmamalı. Çok sert olursa bu seferde sizi rahatsız edebilir. Konsantrasyonunuz dağılabilir.

Çalışma odanızda sizi motive edici etkenlerden biriside h,iç kuşkusuz küçük bir kütüphanedir. Bu kütüphanede ders kitapları, ders dışı kitaplar, ders çalışırken kullanacağınız temiz ve müsvette kağıtlar, yedek kalem, silgi, açacak, not tuttuğunuz klasörler bulunmalıdır. Kitaplığınızda dergi, gazete gibi dikkatinizi dağıtacak şeyleri koymayın. Onları daha çok televizyonun yanına koyun.

Sabah uyandığınız da hemen yatağınızı toplayın. Eğer yatağınızı dağınık bırakırsanız yatağı her gördüğünüzde “içinde olsam” diye düşünürsünüz. Yatağınız toplu olursa “oturmayayım şimdi bozulur” diye düşünürsünüz.
Yatağınız masanızla yan yana olmamalı. Masada ders çalışırken yatağınızı göremeyecek şekilde odanızı düzenlemelisiniz. Eğer masada ders çalışırken yatağı görüyorsanız, o yatağın içinde olmayı da isteyebilirsiniz.

Odanıza kesinlikle televizyon koymayın. Televizyonu oturma odasında izleyin. Eğer odanıza televizyon koyarsanız, ders çalışırken dinlenme aralarında televizyonu açabilirsiniz. Daha sonrada kapatamayabilirsiniz. Böyle olursa ders çalışma planınız bozulur. Kendinize olan güveninizi kaybedebilirsiniz. Ayrıca televizyon dinlendirici değil, yorucu bir tekinliktir. Çünkü televizyondan gelen ışık gözünüzü, ses ise kulağınızı dolayısıyla zihninizi rahatsız etmiş olursunuz. Ayrıca ders çalışma planlarınızda televizyon seyretmek için gerekli ve en ideal zamanı ayırdın. Bunu da unutmayın.

İnsanların sosyo ekonomik düzeyi artıkça ve bilgisayar piyasası da ucuzladıkça artık herkes evine bir bilgisayar almaya başladı. Bilgisayar araştırma ve araştırılan konuyu yazıya dökme açısından oldukça önemli bir alettir. Bu nedenle bilgisayarınızı oyun için değil, dersinize yardımcı olsun diye kullanın. Eğer bilgisayar bağımlısıysanız bilgisayarı odanızdan kaldırın, babanıza hediye edin. Ancak sizler iç disiplininizi sağlayabiliyorsanız bu tuzağa zaten düşmezsiniz.

Çalışma odanız mümkün olduğu kadar sessiz olmalı. Ben sessizlikte çalışamıyorum diyenleri duyar gibiyim. Kendinizi aldatmayın. Eğer ders çalışırken müzik dinliyorsanız algılamanız düşer. Yani 10 kelime öğrenecekken müzik sayesinde 6 elime öğrenirsiniz. Ancak siz 6 kelime öğreneceğiniz için ses sisi etkilemiyormuş gibi düşünürüsünüz. Kaybettiğiniz bilginin farkında değilsinizdir.

Beynimizin en önemli gıdası hiç kuşkusuz oksijendir. Eğer bulunduğunuz ortamda yeteri kadar oksijen yoksa sizde bu durum gerginliğe ve baş ağrısına neden olur. Bu da konsantrasyonuz bozar. Bu nedenle odanız iyi havalanmalı ve oksijen dolu olmalı.

Çalışma odanız yeteri kadar ışık almalıdır. Odanız iyi aydınlanırsa gözleriniz rahatsız olabilir. Çoğunuzun odasında masa lambası vardır. Masa lambanız florasanlı olmalı. Çünkü bu lambalar gözü daha az yorar. Masa lambanızın ışığı gözünüze direk gelmemeli., ışık gölgenizi masanın üstüne gelecek şekilde konmamalıdır. Masa lambanızın ışığı çalışacağınız ortamı aydınlatacak şekilde olmalı. Sağ elini kullananlar için ışık soldan ; sol elini kullananlar için sağdan gelmelidir. Eğer masa lambanız yoksa odanızı aydınlatan lambayı masa lambası olarak düşünün.

Masa lambanız yoksa hemen alın. Çünkü masa lambası kişiye motivasyon sağlar.

Evinizde ders çalışıyorsunuz ama hem aileniz kalabalık olmasından, hem de imkanlarınızın olmamalı nedeniyle ideal bir çalışma odanız yok. Karamsarlığa kapılmayın. Evinizde kendinize bir çalışma köşesi oluşturun.

İlk önce ben nerede ders çalışmalıyım diye kendiniz sorun. Diyelim ki yemek odasındaki masayı ders çalışmak için kullanacaksınız. Mutlaka ders çalışma köşenizde ders çalışmadan önce bir takım değişiklikler yapmalısınız. Masanın örtüsünü değiştirin. Kendin,ize sade gösterişsiz bir örtü seçin. Ders çalışacağınız da her zaman bu örtüyü kullanın. Masanın üstünde ders dışı malzemeler varsa kaldırın. (meyvelik, tuzluk v.b.) sadece ders çalışma sırasında size yardımcı olacak malzemeler masanın üstünde olsun. Böylece sadece siz ait bir çalışma köşesi oluşturmuş olursunuz. Buda çalışma köşenizin olmamsından daha çok sizi motive der.
Bunların dışında eğer sizler başarılı öğrenciyseniz (ben buna inanmıyorum) her ortamda çalışabilecek bir psikolojik yapıya sahip olmalısınız. Otobüste, tramvayda, okuldan eve giderken v.b.

Eğer arkadaşlarınızla birlikte bir grup oluşturarak çalışmayı planlıyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Eğer bu hususlara dikkat ederseniz çalışma grubundan daha fazla verim alabilir, çalıma ortamı oluşturabilirsiniz.

• Çalışma grubunuz 4 – 6 kişi arasında değişmelidir. Daha az veya daha çok olmamalıdır.
• Bir bilgi paylaşımı olacağı için herkesin katılımı oldukça önemlidir. İsteksiz kişileri grubunuza almayın.
• Grupta olacak kişilerin illaki çok yakın arkadaş olmasına gerek yok. Grubun toplanmasının nedeni bir “amaç”tır.
• Seçeceğiniz gruptaki öğrenciler en az sizin kadar istekli, bilgili ve katılımcı olmalıdır.
• Toplanacağınız saatlere ve yapacağınız ödevlere çok özen gösterin.
• Grubun kurallarını önceden belirleyin. Kurallar katı olabilir. Hatta kuralları yazılı hale getirip imzalayın.
• Grup planı oluşturun. Kim hangi konuya çalışacak, nerede toplanılacak, saat kaçta toplanılacak? Görevini aksatana nasıl bir yaptırım uygulanacak? Bu sorulara cevaplar bulun.
• Görev (konu, ders) dağılımını eşit yapın. Gruptaki herkes mutlaka görev alsın.

Öğrencilerin en çok problemle bana geldikleri konudur.Küçük kardeşim ders çalışmamı engelliyor;gelip kitaplarımı karalıyor…vb.

Küçük kardeşinizin bulunduğu bir ortamda yada küçük çocukların bulunduğu ortamda şu şekilde çalışabilirsiniz:

1.Kardeşinizin(çocukların)oyalanabileceği aktiviteler hazırlayın.Siz ders çalışırken kardeşinize bir kağıt ve bir kalem verin sizin resminizi çizsin,kağıdı karalasın veya yap bozlar oynasın.
2.Kardeşinizi de çalışma programına katın:Kardeşinize ne yaptığınızı anlatın.Ona da ayrı bir masada ödev verin yapsın.Yaptığı zaman ona ödül verin(şeker gibi).
3.Televizyonu kullanabilirsiniz:Televizyonda çizgi filmin olduğu kanalı açın ve onu televizyonun karşısına oturtun.Evinizde VCD veya video varsa daha önceden eğitici çizgi film alın ve ona seyrettirin.
4.Çakışma planınızı kardeşinize göre ayarlayın:Çocuklar genellikle çok uyurlar

Yazar: Ahmet YILDIZ (iletisim@ahmetyildiz.com)

Bu konuya benzer "Ders Çalışırken Kondisyon Ne Alemde?" başlıklı makalemizde futbolcu, nefes ve ödev hakkında bilgiler verilmektedir. Okumanızı tavsiye ederiz..


Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

acı affetme Affetmek aile akıl Alglamada Anlatm Aramak ARINMA Aroma Astroloji Astrolojik Aynalar Bahar başkaları Bayram beden Beden dili Bedensiz BEREKET beyin Beyinde Beyni Beynin Beyniniz bilgi bilim bilimsel bilinci Bilincine bilinçaltı Bilmek birey Bitkisel bolluk BOLUK Burak cümle çekim dalga damla Davet Deerlerimizin degerli Deniz Depresyonun DERSLER Detoks Dikkat Dilek Disgrafi Disleksi düşünce Egoist egzersiz EGZERSZ ekmek eleştiri. öfke emsimizi enerji Enerjilerinin Epifiz Eruhunuzu evlilik evren fayda FAYDALANMAK FAYDALARI Felsefe fizik fiziksel Fregoli frekans garip GCJoseph Gcyle geçmiş Gelecek geliim gerçek GERDE gerilim Gidecek Gizemli gizli güven güzel harika Hasta hastalık Hastalklar Hayal Hayallerinizin hayat Hayata HAYIRLI Hikaye Hiperaktivite Hipnozu hissederim Holografik Hologram Hoşgörü hoşgörüsüzlük huzur huzurlu Illuminati ilâc ileti İletişim inanç insan insanlar Kabala Kadim kaos Karanlk kavga kelime Kelimeler Klasik korku Korkular KORUMA Korunma Kristaller kuantum Kuantum Fiziği kurallar Kyamet liste LKLERMZ madde Makbul MEKTUP Melek Merak Mevlana Mevlanann Mezar Mftolunun Moloküler mucize Mucizeleri MUTSUZ NAMASTE Nazar Nefret neşe Niyet ODAKLANMA Okuma Okyanus olacaksn olumlama olumlamas olumlu olumsuz para paralel Paranormal Patolojik Peeling Peinden pozitif POZTF Pratik PRATK PROGRAMLAMA Psikoloji psikolojik Quantum Düşünce Rahat RAHATSIZLIIMIZ refah Reformist Romantik ruh Ruhsal sağlık Sanat seniz sevgi sıkıntı sistem Sonsuz sorumsuzluk sorun sorunlar Stres Sufizm suyun şifa şükretme tabiat tedavi Tehlikeli teori Terapi tesadüf toplum Uymasn üzüntü zaman Zarar zeka zellikleri zenginlik zerine zihinsel