19 Şubat 2013 Salı

İşyerinde Zorbalığa Maruz Kalma ve Çözüm Önerileri

Şiddet ve zorbalık sadece çocuklukta yaşanmıyor. Modern hayatın olmazsa olmazı iş yerlerinde, yetişkinler de şiddete ve zorbalığa maruz kalıyor. Bu, iki kişi arasında yaşanabileceği gibi bir grup tarafından uygulanabilir.

Çocukken okul günleriniz zor geçmiş olabilir. Ya da bir arkadaşınızın yaşadıklarına tanık olmuşsunuzdur. Çocuklar arasında okul yıllarında kabadayılık, zorbalık sık rastlanılan bir durum. Ancak bazılarımız için bu süreç yetişkinlik döneminde de sürebiliyor hem de iş yaşantısının tam da içinde. Üstelik gösterişli cam binalarda ya da sapa bir sokaktaki beşinci kat ofiste olmak da far etmiyor; memur olmak fark etmediği gibi.

Manchester Üniversitesi’nin İngiltere’de yaptığı araştırmanın sonuçları oldukça karamsarken, ülkemizde yaşanan tablonun karanlığı daha da kaygı verici olsa gerek.

İşyerinde Zorbalık / Şiddet

İki kişi arasında yaşanabileceği gibi bir grup tarafından uygulanabilir.

Örtük ya da aleni olabilir.

Her türlü sözlü ya da fiziksel taciz ya da şiddet olabilir.

Sürekli olabilir ya da belli durumlarda ortaya çıkabilir.

Yazılı olabilir, telefonla gerçekleşebilir, e-mail üzerinden olabilir. Yüz yüze yaşanması şart değil.

Nasıl Tanımlanır?

Bir kişinin sözlü ya da fiziksel hakarete, tacize, şiddete uğraması olarak ortaya çıkar. Eğer,

Size sürekli sataşılıyorsa,

Çalışma arkadaşlarınızın önünde küçük düşürülüyorsanız,

Başkalarının hataları yüzünden suçlanıyorsanız,

Gerçekleşmesi mümkün olmayan sürelerde iş teslimi bekleniyorsa, haksız iş yükü altına sokuluyorsanız,

Eğitim, motivasyon toplantıları gibi imkanlardan faydalanmanız engelleniyorsa,

Görüşleriniz, yorumlarınız sürekli engelleniyorsa,

Size sürekli bağırılıyorsa, hedef haline getiriliyorsanız,

Haksız muamele görüyorsanız,

çalıştığınız yerde şiddete uğruyorsunuz, zorbalık altındasınız demektir.

Taciz ve Zorbalık / Şiddet Farklıdır

Taciz, kimlik, cinsiyet, annelik, yaş, medeni durum, hamilelik, ırk, din, inanç, özürlülük gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Ancak zorbalık ve şiddet bu gerekçelerin hiç biri olmadan, özel bir neden olmaksızın ortaya çıkan bir süreçtir.

Fiziksel Etkileri

Anksiyete, baş ağrısı, bulantı, ülser, uykusuzluk, deri döküntüleri, sindirim sistemi bozuklukları, yüksek kan basıncı, ağlama, özgüven kaybı, böbrek ve ciğer gibi organlarda bozukluk, intihar düşünceleri.

Bu hastalıkların hiç biri görülmese dahi yüksek stres ve zararlı etkileri en temel olumsuz etkilerden biridir.

İşveren için insan kaynağı kaybı oldukça yüksektir. Bu konuda düzgün bir gözlem, sağduyu, önlem alınması gerekmektedir.

Ne Yapmalıyım?

Size zorbalık eden, şiddet uygulayan kişiyle konuşun. Bu bir yüzleşmedir. Özgüvenli, kibar, açık ve net, özellikle sakin / soğuk kanlı bir şekilde onun ne yaptığını tanımlayın, farkındalığınızı ortaya koyun. Sorunlardan kaçmayın, bu çok önemli. İçe kapanıp süreci derinleştirmeyin.

Eğer aklı başında, sağlam bir yöneticiniz varsa ve tüm bunları o uygulamıyorsa, onunla konuşabilirsiniz.

Bir günlük tutun. Bu sizi tüm süreci görmeye hazırlayacaktır. Bu şekilde yüzleşmeniz daha kolay olacaktır. Neye uğradığınızı okuyarak gördüğünüzde, süreçle daha kolay başa çıkabilirsiniz.

Kimse sizden üstün değil. Herkes çalışıyor ve bazılarının kendi güçsüzlüklerini bastırmak için size yüklenmesini, tatmin olamayan yönlerini bu şekilde tatmin etmeye çalışmalarına izin vermeyin.

Eğer siz de iş yerinde haksızlığa uğruyorsanız, şiddet görüyorsanız yakın zamanda uzunca bir tatil var; neden sakince düşünüp özgüveninizi toplayarak bu sorunu çözmeyesiniz.

Şimdi harekete geçin!

kaynak: psikoloji.com.tr

Bu Yazıyı Beğendiyseniz,Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz !

kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

acı affetme Affetmek aile akıl Alglamada Anlatm Aramak ARINMA Aroma Astroloji Astrolojik Aynalar Bahar başkaları Bayram beden Beden dili Bedensiz BEREKET beyin Beyinde Beyni Beynin Beyniniz bilgi bilim bilimsel bilinci Bilincine bilinçaltı Bilmek birey Bitkisel bolluk BOLUK Burak cümle çekim dalga damla Davet Deerlerimizin degerli Deniz Depresyonun DERSLER Detoks Dikkat Dilek Disgrafi Disleksi düşünce Egoist egzersiz EGZERSZ ekmek eleştiri. öfke emsimizi enerji Enerjilerinin Epifiz Eruhunuzu evlilik evren fayda FAYDALANMAK FAYDALARI Felsefe fizik fiziksel Fregoli frekans garip GCJoseph Gcyle geçmiş Gelecek geliim gerçek GERDE gerilim Gidecek Gizemli gizli güven güzel harika Hasta hastalık Hastalklar Hayal Hayallerinizin hayat Hayata HAYIRLI Hikaye Hiperaktivite Hipnozu hissederim Holografik Hologram Hoşgörü hoşgörüsüzlük huzur huzurlu Illuminati ilâc ileti İletişim inanç insan insanlar Kabala Kadim kaos Karanlk kavga kelime Kelimeler Klasik korku Korkular KORUMA Korunma Kristaller kuantum Kuantum Fiziği kurallar Kyamet liste LKLERMZ madde Makbul MEKTUP Melek Merak Mevlana Mevlanann Mezar Mftolunun Moloküler mucize Mucizeleri MUTSUZ NAMASTE Nazar Nefret neşe Niyet ODAKLANMA Okuma Okyanus olacaksn olumlama olumlamas olumlu olumsuz para paralel Paranormal Patolojik Peeling Peinden pozitif POZTF Pratik PRATK PROGRAMLAMA Psikoloji psikolojik Quantum Düşünce Rahat RAHATSIZLIIMIZ refah Reformist Romantik ruh Ruhsal sağlık Sanat seniz sevgi sıkıntı sistem Sonsuz sorumsuzluk sorun sorunlar Stres Sufizm suyun şifa şükretme tabiat tedavi Tehlikeli teori Terapi tesadüf toplum Uymasn üzüntü zaman Zarar zeka zellikleri zenginlik zerine zihinsel