24 Ocak 2013 Perşembe

Değişim güzeldir! Çünkü gelişmeyi getirir.



İnsan her zaman aynı insanları görürse, bunları yaşamının bir parçası saymaya başlar. 
İyi, ama bu kişiler de bu nedenle, yaşamımızı değiştirmeye kalkışırlar. 
Bizi görmek istedikleri gibi değilsek hoşnut olmazlar, canları sıkılır. 
Çünkü, efendim, herkes bizim nasıl yaşamamız gerektiğini elifi elifine bildiğine inanır. 
Ne var ki, hiç kimse kendisinin kendi hayatını nasıl yaşaması gerektiğini kesinlikle bilmez.

..insanlar dünyayı değiştirmeye kalkıyor ancak kendini değiştirmeye yanaşmıyor.{Tolstoy}Değişim güzeldir! Çünkü gelişmeyi getirir.Aslında insan yapısı dolayısıyla her zaman değişmek ister. Ama sanıyorum o ilk adımı atmak biraz zor! Hepimizde o potansiyel var ama bir çokları belkide bunun farkında bile değil.

Kartal yavrusunun hikayesini bilirsiniz Hani; Kartal yumurtası, civciv yumurtalarına karışmış. Zamanı gelip yumurtalar çatlayınca içinden çıkan kartal yavrusu Civciv olduğunu zannederek civcivler gibi yürürmüş. Civcivler gibi yeri gagalayıp yiyecek arıyormuş. 
Vee bir gün havada bir kartal görmüş. 
· ne güzel ne muhteşem bir kuş bu. Ne kadar yükseklerden uçuyor. Keşke bende onun gibi olabilsem. Onun gibi yükseklerden süzülerek uçabilsem. Diye söylenirken. Yanındaki civciv demiş ki: 
· Bak biz civciviz, o ise kartal. Boşuna hayallere kapılma. Onun gibi yükseklerden uçamazsın.

Kartal yavrusu çok üzülmüş. Çünkü kendisinin de bir kartal olduğunu bilmiyormuş. Birilerinin ona kartal olduğunu söylemesi ve onu buna inandırması gerekiyormuş. Ama ne yazık ki söyleyen olmayınca hayatının sonuna kadar bir civciv gibi yaşayıp bir civciv gibi ölmüş!.


Buna öğrenilmiş çaresizlik diyoruz-ki Öyle görmüş öyle kabul etmiş! Ötesini sorgulamıyor.



Bir sır daha var, çözdüklerinden başkaBir ışık daha var, bu ışıklardan başkaHiçbir yaptığınla yetinme, geç öteyeBir şey daha var, bütün yapıtlardan başka…


Diyelim ki değişime karar verdik neler yapabiliriz? Bakın  Psikolog Serhat Yabancı'nın bu konuyla ilgili önerileri gayet yol gösterici.


-Önce şu an içinde durumumuzu tanımlamamız gerekir. 
Neler yaşıyoruz, rahatsız olduğumuz noktalar, değiştirmek istediğimiz yaşamsal kısımları.. vb. gibi durumları fark etmeliyiz. 
Neyi değiştirmek istiyoruz ve bizi mutsuz eden şey-şeyler nelerdir?

Hedefimiz. Bu değişim sonunda neye ulaşmak istiyoruz? Yani ulaşmak istediğimiz yeni durum nedir?hedefimiz ne kadar açık ve net olursa o kadar kararlı ve düz bir yoldan yürürüz. Burada esas olan hayatımızla ilgili her şeyi birden değil, kısım kısım veya tek tek ele alarak ilerlemektir hedef noktasında eğer ne aradığımızı biliyorsak, her bulduğumuzun aradığımız olmadığı biliriz. 


- Bu hedefe ulaşmak için kendimize bir zaman belirlemeliyiz. Ne kadar zamanda başarmalıyım, zamanın hangi diliminde neleri yapmalıyım gibi, zamanı da planlamalıyız.yani kısaca adımı atıp akışına bırakmamalıyız.

- Hedefi netleştirdikten sonra şimdi bu hedefe ulaşmada bizi neler engeller, önümüze ne gibi engeller çıkar? Bunları tespit etmeliyiz. Belirlediğimiz hedefe uygun olarak, aşamalarda önümüze çıkacak engeller, bizim motivasyonumuzu kıracak, caydırmaya çalışacak zorlamalar ve engelleri tek tek belirlemeliyiz. Tabi bunun yanında hesaplanmayan ama yol haritasında ilerledikçe önümüze planlamadığımız engellerde çıkabilir. Bu durumda ise yine doğru bir planlama ile sürprizleri minimize etmiş oluyoruz.

- Engelleri tespit ettikten sonra bu engelleri aşmak için çözüm önerileri ve alternatifler geliştirmeliyiz ve hazırlamalıyız.

- Desteklerimiz: Hedefe ulaşmak için ne gibi desteklerimiz var? Bize destek olacak birimler, kişiler, destek konuları ve nitel ver niceliksel olarak planlamalıyız.

- Şimdi ise bu süreçte bizi motive edecek unsurları ortaya koymalıyız. Sonucu hayal etmek, şu anda yaşanılan negatif durumun bitmesi, hedefin gerçekleşmesi gibi düşünceler ve canlandırmalar bizi motive edecektir.

- Peki yeni bir ben olmak adına ve hedefe ulaşmak adına değişiklikleri nasıl fark edeceğiz? Bunları da tek tek yazmalı ve tespit etmeliyiz. Kendimi iyi hissedersem, işlerim düzelirse, ilişkimde sorunlar azalmaya başlarsa gibi

- Sonuca gelindiğinde istediğimiz noktaya ulaştık mı, neleri değiştirdik, neler eksik kaldı? 

- Sonuçtan sonra ise bir değerlendirme yaparak, istediğimiz hedefe ulaştık mı, ne kadar değişim oldu, yeterli mi? Nerelerde aksaklıklar oldu gibi değerlendirmeler ile son gözden geçirmeyi yaparız.

- Eğer hedefimizde aksaklıklar olduysa yada yetersiz hedefe ulaşım oldu ise aksaklıkların giderilmesi için ara planlar yapabiliriz.

kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

acı affetme Affetmek aile akıl Alglamada Anlatm Aramak ARINMA Aroma Astroloji Astrolojik Aynalar Bahar başkaları Bayram beden Beden dili Bedensiz BEREKET beyin Beyinde Beyni Beynin Beyniniz bilgi bilim bilimsel bilinci Bilincine bilinçaltı Bilmek birey Bitkisel bolluk BOLUK Burak cümle çekim dalga damla Davet Deerlerimizin degerli Deniz Depresyonun DERSLER Detoks Dikkat Dilek Disgrafi Disleksi düşünce Egoist egzersiz EGZERSZ ekmek eleştiri. öfke emsimizi enerji Enerjilerinin Epifiz Eruhunuzu evlilik evren fayda FAYDALANMAK FAYDALARI Felsefe fizik fiziksel Fregoli frekans garip GCJoseph Gcyle geçmiş Gelecek geliim gerçek GERDE gerilim Gidecek Gizemli gizli güven güzel harika Hasta hastalık Hastalklar Hayal Hayallerinizin hayat Hayata HAYIRLI Hikaye Hiperaktivite Hipnozu hissederim Holografik Hologram Hoşgörü hoşgörüsüzlük huzur huzurlu Illuminati ilâc ileti İletişim inanç insan insanlar Kabala Kadim kaos Karanlk kavga kelime Kelimeler Klasik korku Korkular KORUMA Korunma Kristaller kuantum Kuantum Fiziği kurallar Kyamet liste LKLERMZ madde Makbul MEKTUP Melek Merak Mevlana Mevlanann Mezar Mftolunun Moloküler mucize Mucizeleri MUTSUZ NAMASTE Nazar Nefret neşe Niyet ODAKLANMA Okuma Okyanus olacaksn olumlama olumlamas olumlu olumsuz para paralel Paranormal Patolojik Peeling Peinden pozitif POZTF Pratik PRATK PROGRAMLAMA Psikoloji psikolojik Quantum Düşünce Rahat RAHATSIZLIIMIZ refah Reformist Romantik ruh Ruhsal sağlık Sanat seniz sevgi sıkıntı sistem Sonsuz sorumsuzluk sorun sorunlar Stres Sufizm suyun şifa şükretme tabiat tedavi Tehlikeli teori Terapi tesadüf toplum Uymasn üzüntü zaman Zarar zeka zellikleri zenginlik zerine zihinsel