21 Haziran 2012 Perşembe

Ünlü İsimler için Yazılan Ünlü Şarkılar

Müzik dünyasının önemli şarkılarının bir kısmı başka ünlü isimler için yazıldı. Bunların arasında eski sevgililer veya hayran olunan yıldızlar da vardı. Sizin için bu efsanevi şarkıları derledik…

Pink Floyd- Shine On You Crazy Diamond: (1975)
Bu şarkı grubun kurucusu, gitaristi ve pek çok ilk dönem Pink Floyd şarkısının yazarı Syd Barrett’a bir ‘saygı duruşu’ niteliğindeydi. Şarkıdaki ‘crazy’ kelimesi dışındaki kelimelerin baş harfleri de ‘Syd’ ismini oluşturuyor. Grubun yakaladığı çıkışın ardından hem uyuşturucu bağımlısı olan hem de ruh sağlığı bozulan Syd, sahnede dengesiz davranışlar sergiliyor, ya gitar çalmayı reddediyor ya da kendi içine kapanıp sürekli aynı akorları basıyordu. 1968 yılında gruptan atılan Syd, yıllar sonra, grup elemanları bu şarkının yeraldığı ‘Wish You Were’ albümünün kayıtlarını dinlerken bir anda çıkageldi ve eski grup arkadaşlarını şoke etti. Syd’in o eski yakışıklı halinden eser kalmamıştı; aşırı kilo almış, saçlarını kazıtmış, beyaz ayakkabıları ve beyaz pardesüsüyle garip bir hale bürünmüştü. Sonraki yıllarda inzivaya çekilen ve kendini resim yapmaya adayan Syd Barrett, 2006 yılında 60 yaşında İngiltere’de hayatını kaybetti.

Beatles- Hey Jude: (1968)
Beatles’ın en sevilen şarkılarından Hey Jude, 1968 yılında hem ABD hem de İngiltere listelerinde 1 numaraya yerleşti ve uzun süre yerini kimseye kaptırmadı, aynı zamanda 7 dakikalık süresiyle o dönemde piyasaya çıkan en uzun ‘single’ unvanını aldı. Şarkının orijinali, ‘Hey Jules’ şeklindeydi ve John Lennon’ın oğlu Julian hakkındaydı. McCartney, Hey Jude’u o sıralarda 5 yaşında olan ve anne babasının boşanmak üzere olduğunu yeni öğrenen küçük Julian’a moral vermek amacıyla yazmıştı. Julian Lennon da yıllar sonra, küçük bir çocukken Paul McCartney’i kendi babasından daha yakın gördüğünü itiraf etmekten sakınmayacaktı.

Alannah Myles- Black Velvet: (1989)
Alannah Myles’ın 1989 tarihli ilk stüdyo albümünde yeralan Black Velvet şarkısı, Kanadalı müzisyenler David Tyson ve ChristopherWard tarafından yazıldı. Şarkı o yıl büyük bir hit olacak ve Amerika’da 1, İngiltere 2 numaraya kadar yükselerek Myles’ın sadece Kanada’da değil, tüm dünyada büyük bir çıkış yakalamasını sağlayacaktı. O yıl ‘En İyi Kadın Rock Vokal Performansı’ dalında Grammy kazanan şarkıcı, pek çok dalda Juno ödülünü de kucakladı. Bu özel şarkı, rock n’ roll’un kralı Elvis hakkındaydı.

Eric Clapton- Wonderful Tonight: (1977)
Eric Clapton, Layla’yı yazdığında şarkının ilham kaynağı Patti Boyd hala George Harrison ile evliydi. Harrison’la yollarını ayırdıktan sonra Clapton’la evlenen genç model Boyd, ‘WonderfulTonight’ şarkısına da ilham kaynağı oldu. İkili o akşam, Paul McCartney’nin organize ettiği Buddy Holly’yi anma gecesine gitmek üzere hazırlanmaktaydı. Patti ne giyeceğine bir türlü karar veremez bir halde saçıyla ve makyajıyla uğraşırken Eric gitarını tıngırdatmaya başladı; ‘… And I say yes, you look wonderful tonight’...(Patti Boyd için yazılan başka şarkılar da var: George Harrison’ın "Something" ve "For You Blue" şarkıları ve Clapton’ın "Why Does Love Have To Be So Sad," ve "Forever Man” hitleri de Boyd için bestelenen şarkılardı.)

Carly Simon- You’re So Vain: (1972)
Carly Simon, müzik dünyasının 70’li yıllardaki en güzel ve en çapkın kadınlarından biriydi. Mick Jagger’ın geri vokallerde olduğu ‘You’re So Vain’ şarkısıyla ilgili de farklı rivayetler mevcut. Simon, şarkının farklı erkekler hakkında olduğunu söylese de, önceliğin Warren Beatty’ye ait olduğu tahmin ediliyor. Adı geçen diğer isimler arasında Kris Kristofferson, Cat Stevens, David Cassidy, David Bowie ve Mick Jagger da var. Carly Simon’ın, şarkı piyasaya çıkmadan bir ay önce diğer bir ünlü müzisyen James Taylor ile evlendiğini de hatırlatalım.

Sheryl Crow- My Favorite Mistake:(1998)
Sheryl Crow’un 1998 tarihli ‘The Globe Sessions’ albümünde yeralan ‘My Favorite Mistake’ şarkısı tıpkı Carly Simon’ın ‘You’re So Vain’ parçasında olduğu gibi esrarengiz göndermeler taşıyor. Sheryl Crow’un ‘hayatındaki yanlış ilişkiler’ hakkında yazdığını söylediği şarkı, pek çok kişiye göre Crow’un eski sevgilisi Eric Clapton hakkında.

Toto-Rosanna: (1982)
Toto’nun 1982 tarihli şarkısı Rosanna’nın en büyük ilham kaynağı, söylenenlere göre Rosanna Arquette. Ünlü aktrist o sıralarda grubun klavyecisi Steve Porcaro ile birlikteydi. Ancak şarkıyı Porcaro değil, David Paich yazdı. Sonraki yıllarda Toto’nun gitaristi Steve Lukather, bir röportajında durumu özetledi ve Paich’in sadece Rosanna ‘nın isminden ilham aldığını, kulağa şarkı sözü olarak hoş geldiği için Arquette’in ismini kullanmayı tercih ettiğini açıkladı. Steve Porcaro ve Rosanna Arquette, şarkının piyasaya çıkmasından kısa bir süre sonra ayrılacaktı.

Guns n’ Roses- Sweet Child O’Mine: (1987)
Guns n’ Roses hiti ‘Sweet Child O Mine’ın sözleri grubun solisti Axl Rose tarafından yazıldı. Şarkı; Axl’ın sevgilisi, Everly Brothers üyesi Don Everly’nin kızı Erin Everly hakkındaydı. Axl ve Erin’in çalkantılı bir ilişkileri oldu. 1990 yılında evlenen çift, 1 ay sonra boşanacaktı.

Billy Joel- Uptown Girl: (1983)
Bu şarkıyı yazdığında Billy Joel, Karayipler’de tatildeydi. Piyanonun başında bir şeyler çalarken o dönemin 3 ünlü modeli Elle McPherson, ChristieBrinkley ve Whitney Houston onu izlemeye başladı. Joel birden; ‘Ne şanslı bir adamım’ diye düşündü ve o gece orijinali ‘Uptown Girls’ olan şarkıyı besteledi. Bir süre sonra Elle Mcpherson’la çıkmaya başlayan BillyJoel, şarkının popüler olmasından yaklaşık iki ay sonra da ChristieBrinkley ile evlenecekti.

Cat Stevens-LadyD’Arbanville: (1970)
Artık Yusuf İslam olarak anılan Cat Stevens (doğum adı Stephen Demetre Georgiou) , 1970 tarihli bu ünlü şarkıyı kız arkadaşı Patti D’Arbanville için yazdı. Patti D’Arbanville de tıpkı Patti Boyd gibi bir modeldi ve tıpkı onun gibi, müzik dünyasında esin kaynağı olduğu şarkılar ve ünlü sevgilileriyle varolan isimlerden biriydi. ‘Wild World’ ve ‘Hard-Headed Woman’ şarkılarına da ilham veren D’Arbanville, Cat Stevens’ı Mick Jagger için terkedecek, sonrasında ise adi uzun bir süre aktör Don Johnson ile birlikte anilacakti.

Neil Young- My My, Hey Hey (Out of the Blue): (1979)
Şarkı ünlü olmanın yarattığı baskı ve bu ‘yalan’ dünyada kendin olarak varolmanın zorluklarından bahsediyordu. Sahne için Johnny Rotten karakterini yaratan ve o dönem bu ismi kullanan Sex Pistols elemanı John Lydon, bu şarkının ilham kaynağıydı. Şarkının 90’lı yıllarda yeniden gündeme gelmesi ise, Kurt Cobain’in ölümünün ardından olacakti. Cobain’in bıraktığı intihar notunda Neil Young’ın sözleri vardı: “It's better to burn out than to fade away”…

Aimee Mann- Just Like Anyone: (2000)
Aimee Mann bu şarkıyı, genç yaşta hayatını kaybeden müzisyen Jeff Buckley için yazdı. Aimee diyor ki: “Aslında Jeff’le birbirimizi fazla tanımıyorduk ama aramızda hep tamamlanmayan bir şeyler vardı. Bir gece New York’da bir barda karşılaştık. Müzik konuşmamızı engelliyordu , biz de uzun süre peçetelerin üzerine yazarak mesajlaştık. Birbirimizin yüzüne karşı söyleyemediklerimiz kelimelere dökülüyordu. O gece onun, -hayat dolu ve komik görüntüsüne ragmen- ‘kaybolmuş’ biri olduğunu düşündüm. Sonra uzun süre görüşmedik, ona ulaşmaya calistigim bir anda öldüğünü öğrenmek benim için hiç kolay değildi.”


kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

acı affetme Affetmek aile akıl Alglamada Anlatm Aramak ARINMA Aroma Astroloji Astrolojik Aynalar Bahar başkaları Bayram beden Beden dili Bedensiz BEREKET beyin Beyinde Beyni Beynin Beyniniz bilgi bilim bilimsel bilinci Bilincine bilinçaltı Bilmek birey Bitkisel bolluk BOLUK Burak cümle çekim dalga damla Davet Deerlerimizin degerli Deniz Depresyonun DERSLER Detoks Dikkat Dilek Disgrafi Disleksi düşünce Egoist egzersiz EGZERSZ ekmek eleştiri. öfke emsimizi enerji Enerjilerinin Epifiz Eruhunuzu evlilik evren fayda FAYDALANMAK FAYDALARI Felsefe fizik fiziksel Fregoli frekans garip GCJoseph Gcyle geçmiş Gelecek geliim gerçek GERDE gerilim Gidecek Gizemli gizli güven güzel harika Hasta hastalık Hastalklar Hayal Hayallerinizin hayat Hayata HAYIRLI Hikaye Hiperaktivite Hipnozu hissederim Holografik Hologram Hoşgörü hoşgörüsüzlük huzur huzurlu Illuminati ilâc ileti İletişim inanç insan insanlar Kabala Kadim kaos Karanlk kavga kelime Kelimeler Klasik korku Korkular KORUMA Korunma Kristaller kuantum Kuantum Fiziği kurallar Kyamet liste LKLERMZ madde Makbul MEKTUP Melek Merak Mevlana Mevlanann Mezar Mftolunun Moloküler mucize Mucizeleri MUTSUZ NAMASTE Nazar Nefret neşe Niyet ODAKLANMA Okuma Okyanus olacaksn olumlama olumlamas olumlu olumsuz para paralel Paranormal Patolojik Peeling Peinden pozitif POZTF Pratik PRATK PROGRAMLAMA Psikoloji psikolojik Quantum Düşünce Rahat RAHATSIZLIIMIZ refah Reformist Romantik ruh Ruhsal sağlık Sanat seniz sevgi sıkıntı sistem Sonsuz sorumsuzluk sorun sorunlar Stres Sufizm suyun şifa şükretme tabiat tedavi Tehlikeli teori Terapi tesadüf toplum Uymasn üzüntü zaman Zarar zeka zellikleri zenginlik zerine zihinsel