13 Haziran 2012 Çarşamba

Özür dilemeliyim, ama nasıl?

Bir arkadaşınızla bir hafta önce akşam yemeği için sözleşmiştiniz, fakat hafta başında o saatte oğlunuzun okulunda toplantı olacağını ve gitmeniz gerektiğini öğrendiniz; ya da arkadaşınızın doğum günü partisini istemeden kaçırdınız.

Bu gibi durumlarda içtenlikle dilenen bir özrün stresi ve suçluluk duygularını azalttığını yapılan araştırmalar göstermiştir. Bu yazıda etkili bir biçimde özür dileyebilmek için gereken beş adım anlatılmıştır.

1-      Sorumluluk alın

Eğer biri size kırgınsa, bunun muhtemelen iyi bir sebebi vardır. Bilinçli ya da farkında olmadan ne yapmış olabileceğinizi düşünmeye zaman ayırın. Eğer yanlış bir şey yapmadıysanız özür dilemeyin, eğer yaptıysanız 2. Adıma geçin.

2-      Anında Özür Dileyin

Eğer uygun olmayan bir şey yaptıysanız, yaptığınıza gerekçeler arayarak zaman kaybetmeyin. Karşınızdaki insana onu üzmek niyetinde olmadığınızı hemen belirtin. Bunu yüz yüzeyken söylemek en idealidir, fakat özür dileyeceğiniz kişi eğer uzaktaysa telefonla da özür dileyebilirsiniz. E-mail ya da facebook kullanarak özür dilemekten kaçının.

3-      Ne İçin Özür Dilediğinizi Açıkça Belirtin

Ne için üzgün olduğunuzu açıkça belirtin. Karşınızdakine onu istemeden kırdığınızı belirtin. Eğer bir açıklama yapmanız gerekiyorsa sadece onu üzmeyi istemediğinizi, farkında olmadan kırdığınızı belirtin.

4-      Af Dileyin

Af dilerken, bir daha aynı şeyi yapmayacağınızı belirtin. Eğer af ederse, teşekkür edin ve yolunuza devam edin.

5-      Kendinizi Affedin

Eğer özrünüzü kabul etmezse yapılacak başka bir şey kalmamıştır. Karşınızdaki sizi affetse de affetmese de kendinizi affedin, çünkü suçluluk duymak size zarar vermekten başka bir işe yaramayacaktır.

Eğer durumun bir telafi gerektirdiğine inanıyorsanız, uygun olanı yapın. Çiçek yollayabilir ya da karşınızdakini yemeğe çıkarabilirsiniz. Ve son olarak, Alexander Pope’un sözünü hatırlayın

“Hata yapmak insanca, affetmek kutsaldır.”


Etiketler:kişisel gelişim, özür dileme, özür dilemek, yaşam koçu


kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

acı affetme Affetmek aile akıl Alglamada Anlatm Aramak ARINMA Aroma Astroloji Astrolojik Aynalar Bahar başkaları Bayram beden Beden dili Bedensiz BEREKET beyin Beyinde Beyni Beynin Beyniniz bilgi bilim bilimsel bilinci Bilincine bilinçaltı Bilmek birey Bitkisel bolluk BOLUK Burak cümle çekim dalga damla Davet Deerlerimizin degerli Deniz Depresyonun DERSLER Detoks Dikkat Dilek Disgrafi Disleksi düşünce Egoist egzersiz EGZERSZ ekmek eleştiri. öfke emsimizi enerji Enerjilerinin Epifiz Eruhunuzu evlilik evren fayda FAYDALANMAK FAYDALARI Felsefe fizik fiziksel Fregoli frekans garip GCJoseph Gcyle geçmiş Gelecek geliim gerçek GERDE gerilim Gidecek Gizemli gizli güven güzel harika Hasta hastalık Hastalklar Hayal Hayallerinizin hayat Hayata HAYIRLI Hikaye Hiperaktivite Hipnozu hissederim Holografik Hologram Hoşgörü hoşgörüsüzlük huzur huzurlu Illuminati ilâc ileti İletişim inanç insan insanlar Kabala Kadim kaos Karanlk kavga kelime Kelimeler Klasik korku Korkular KORUMA Korunma Kristaller kuantum Kuantum Fiziği kurallar Kyamet liste LKLERMZ madde Makbul MEKTUP Melek Merak Mevlana Mevlanann Mezar Mftolunun Moloküler mucize Mucizeleri MUTSUZ NAMASTE Nazar Nefret neşe Niyet ODAKLANMA Okuma Okyanus olacaksn olumlama olumlamas olumlu olumsuz para paralel Paranormal Patolojik Peeling Peinden pozitif POZTF Pratik PRATK PROGRAMLAMA Psikoloji psikolojik Quantum Düşünce Rahat RAHATSIZLIIMIZ refah Reformist Romantik ruh Ruhsal sağlık Sanat seniz sevgi sıkıntı sistem Sonsuz sorumsuzluk sorun sorunlar Stres Sufizm suyun şifa şükretme tabiat tedavi Tehlikeli teori Terapi tesadüf toplum Uymasn üzüntü zaman Zarar zeka zellikleri zenginlik zerine zihinsel