19 Ocak 2012 Perşembe

Mutluluğu Bulmak

Çocuklarınızla hangi yaşta olurlarsa olsunlar,birlikte zaman geçiriyor musunuz?Onlarla ev içinde veya dışında bir araya gelerek ortak bir paylaşımda, aktivitede bulunuyor musunuz? Ya onları dinlemek için zaman ayırıyor musunuz? Dinlemek deyince onların kendi duygu ve düşüncelerini,heyecanlarını,neşelerini,üzüntülerini,hüzünlerini ifade edebilmelerine, kendilerini anlatmalarına olanak veriyor musunuz?  Çocuğunuza dinlendiğini dolayısıyla ona değer verildiğini,sevildiğini,anlaşıldığını hissettiriyor musunuz? Kendisini ifade etmesine olanak tanınan,anne babası tarafından anlaşıldığını bilen çocuklar kendilerini oldukları gibi kabul etmekte önemli adımlar atarlar. Bu onların  kendilerini değerlemeleri, olumlamaları için en güzel yoldur. Kıyaslamalar,karşılaştırmalar,kınamalar,eleştriler,alay etmeler,aşağılamalar çocuğun,gencin kendi benliğini kabul etmesini engeller.Kendi olmayan bir kişilik geliştirir. Yetişkinliğinde kendi duygularının,düşüncelerinin doğru olmadığına,başkalarının düşünceleriyle,doğrularıyla ve bakış açılarıyla hayatına yön vermesi inancıyla yoluna devam eder. Kendini yaşayamayan kendi gerçekliğini kabul etmeyen bir kişilik geliştirir. Giderek kendine yabancılaşır.O artık başkalarının onu görmek istediği kişidir.Başkaları onun nasıl mutlu olacağını biliyordur. Başkalarının gözünden kendine bakmaya alışmıştır. Kendi içine dönmekte zorlanır. Kendini neyin mutlu ettiğinin,edeceğinin farkında değildir artık.Başkaları onu nasıl değerlendiriyorsa odur.Başkaları onda ne görmek istiyorsa, ne bekliyorsa öyle yaşar : Sürekli bir şeyler satın alır, aldığı an mutlu olur. Bir süre sonra aldığının bir önemi kalmamıştır.Artık onu mutlu etmez. Birisine bağlı olduğunu düşünürken başkasını ararken bulur kendini.Bu kişinin de bir süre sonra onu mutlu etmediğini farkeder. Zaman geçtikçe kendisine birşey ifade etmeyen yanlış arkadaşlıklar kurar,yanlış eş seçer,yanlış meslek seçer.Aşırı yer,içer.Hatta nesnel tutkular geliştirir.Yanlış amaçlar peşinde koşar.Arar,durur sürekli birşeyleri. Aslında yapmaya çalıştığı içindeki boşluğu doldurmaktır. İçinde yok etmek zorunda kaldığı ' ben 'i bulmaya çalışıyordur. Tekrar o en, en çocukluğundaki kendine ulaşmaya çalışır. Toplumun,yakınlarının,çevresinin ondan beklediklerini yerine getirmiştir işte! '' Peki neden bu mutsuzluğum ve içimdeki boşluk hissi '', ''Neden hiç birşeyden mutlu olamıyorum'' Neden hep daha fazlasını istiyorum? Cevap bulamaz.Çünkü kendine soru sormaya alışmamıştır.Cevaplar ona zaten hep verilmiştir çocukluğunda.Şimdi kendine sadece kendi gözüyle bakma ve içinden geçen gerçek soruları sorarak kendi cevaplarını,doğrularını bulma zamanıdır.
Kişinin kendi  iç gözlemini yaparak bunu gerçekleştirmesi bir süreçtir.Kendi içinize dönmeye başlayarak gerçek sizi bulabilirsiniz. Kendi gerçeğini bulan kişi kendini tanıyan,eksileri ve artılarıyla kendini olduğu gibi kabul eden,kendine güvenen ve seven kişidir.Cesurdur.Gerçek isteklerini bilir, onlara ulaşmak için adımlar atmaktan çekinmez ve onları elde eder. Çünkü hayattan ne istediğini, ne beklediğini,kısaca onu nelerin mutlu edeceğini biliyordur.Mutluluk kişiyi doyumlu ve huzurlu kılar.
Biz gerçek mutluluğu bulmuşsak çocuklarımıza, çevremize, sevdiklerimize model olabiliriz. Kendimize sorular sorarak,memnun olmadığımız ve bizi engelleyen şeyleri farkederek,bunları değiştirmek yönünde adımlar atabiliyorsak, içimizdeki ' ben ' ile ailemizin,çevrenin, toplumun bizden beklediği sorumlulukları, görevleri dengelemeyi başarıyorsak iyi bir örnek oluşturuyoruz demektir. Bu  aynı zamanda kendimiz ve çocuklarımız için öz benlik sınırlarının oluşumunun gerçekleşmesidir. Bizim için neyin iyi neyin kötü olduğunu bilerek ayırt edilebilmenin bilincinde olmaktır. Kendi olan, kendi olmasına izin verilen kişi sınırlarını iyi belirler.Yaşlarına göre sorumluluklarını bilen ve yerine getirmeyi öğrenen çocuklar başkalarının sınırlarını da tanır ve saygı gösterirler. Mutluluk , kendini iyi tanımak, hayatta gerçek kendi istediklerini bilmek, kendini olduğu gibi kabul etmek,içinizdeki çocuğu kaybetmemek , kendi sınırlarınızı iyi bilmek, başkalarının sınırlarına saygılı olmak ve gerçek sorumluluklarınızı bilmektir. İçinizde sevgiyi hissettiğiniz an ,  sevgiyle yaptığınız herşeyde gerçek mutluluğunuzu bulmuşsunuz demektir.
Esra Işık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

acı affetme Affetmek aile akıl Alglamada Anlatm Aramak ARINMA Aroma Astroloji Astrolojik Aynalar Bahar başkaları Bayram beden Beden dili Bedensiz BEREKET beyin Beyinde Beyni Beynin Beyniniz bilgi bilim bilimsel bilinci Bilincine bilinçaltı Bilmek birey Bitkisel bolluk BOLUK Burak cümle çekim dalga damla Davet Deerlerimizin degerli Deniz Depresyonun DERSLER Detoks Dikkat Dilek Disgrafi Disleksi düşünce Egoist egzersiz EGZERSZ ekmek eleştiri. öfke emsimizi enerji Enerjilerinin Epifiz Eruhunuzu evlilik evren fayda FAYDALANMAK FAYDALARI Felsefe fizik fiziksel Fregoli frekans garip GCJoseph Gcyle geçmiş Gelecek geliim gerçek GERDE gerilim Gidecek Gizemli gizli güven güzel harika Hasta hastalık Hastalklar Hayal Hayallerinizin hayat Hayata HAYIRLI Hikaye Hiperaktivite Hipnozu hissederim Holografik Hologram Hoşgörü hoşgörüsüzlük huzur huzurlu Illuminati ilâc ileti İletişim inanç insan insanlar Kabala Kadim kaos Karanlk kavga kelime Kelimeler Klasik korku Korkular KORUMA Korunma Kristaller kuantum Kuantum Fiziği kurallar Kyamet liste LKLERMZ madde Makbul MEKTUP Melek Merak Mevlana Mevlanann Mezar Mftolunun Moloküler mucize Mucizeleri MUTSUZ NAMASTE Nazar Nefret neşe Niyet ODAKLANMA Okuma Okyanus olacaksn olumlama olumlamas olumlu olumsuz para paralel Paranormal Patolojik Peeling Peinden pozitif POZTF Pratik PRATK PROGRAMLAMA Psikoloji psikolojik Quantum Düşünce Rahat RAHATSIZLIIMIZ refah Reformist Romantik ruh Ruhsal sağlık Sanat seniz sevgi sıkıntı sistem Sonsuz sorumsuzluk sorun sorunlar Stres Sufizm suyun şifa şükretme tabiat tedavi Tehlikeli teori Terapi tesadüf toplum Uymasn üzüntü zaman Zarar zeka zellikleri zenginlik zerine zihinsel