22 Ocak 2012 Pazar

Bu Dünyanın Dışında Bir Yer: Sokotra (Socotra) Adası

Yemen’de bulunan Socotra Adası farklı bitki örtüsüyle sizi gariplikler diyarına davet ediyor.

Yedi milyon yıl önce Afrika kıtasından kopup, ada haline geldiği tahmin edilen Socotra, dünyanın başka hiçbir yerinde görülmeyen 200`den fazla hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Adanın en dikkat çekici özelliği yukardan bakıldığında mantara, yakından bakıldığında ise uzay gemisine benzeyen ağaçları ve fil bacağı şeklindeki çöl gülleri.

Hint okyanusunda bulunan adaya en yakın yer 250 kilometre mesafedeki Somali. Ancak iki yer arasında en ufak bir benzerlik yok.

Adaların sembolik bitkisi ise şemsiye görünümündeki “ejderin kanı ağacı”. Ağacın kırmızı özsuyu eski çağlardan bu yana boya maddesi olarak kullanılıyor. Birçok izole ada sisteminde olduğu gibi, yarasalar Socotra’nın da vazgeçilmez canlılarından.

Socotra’daki insanların neredeyse hepsi ana adadaki Hadiboh şehrinde ikamet ediyor.

Adı Sanskrit dilinde mutluluk adası anlamına gelen ada tam da adının çağrıştırdığı gibi çok sakin bir yer. 2004 yılına kadar asfalt yolu bile olmayan adada sadece 40 bin kişi yaşıyor. 1967'de Mahra Sultanlığı kaldırıldıktan sonra Socotra, Yemen Halk Demokratik Cumhuriyeti’ne bağlanmış. Her yıl turist akınına uğruyor.

http://www.milliyet.com.tr

_______________ o00 ______________

tr.wikipedia.org’ da Sokotra Maddesi:

Sokotra

Sokotra (Arapça ????? ;) dört adadan ve Arap Yarımadası’nın 350 km kadar güneyinde Hint Okyanusu’ndaki adacıklardan oluşur. Yemen’deki Adan Valiliği’nin bir parçasıdır.

Sokotra Dünya’nın kıtasal kökenli bölgeleri içerisinde en izole durumdaki yerlerinden bir tanesidir (ör. volkanik kökenliler değil). Takımadalar büyük ihtimalle Afrika’dan fay kırılması ile Orta Pliyosen devrinde ayrılmıştır, aynı çatlak olayı kuzeybatısındaki Aden Körfezi’nin açılmasını sağlamıştır.

Takımada ana ada Sokotra (3625 km² veya 1400 mi²) ve “Erkek Kardeşler” olarak bilinen üç küçük adadan; Abd Al Kuri, Samha, Darsa — ve diğer insan yaşamayan kaya çıkıntılarından oluşur.

Ana ada üç coğrafi araziye sahiptir: dar sahil düzlüğü, karstik mağaraların içine işlemiş bir kireçtaşı yaylası ve Haghier Dağları. Dağlar 1525 metre (5000 fit) yüksekliğindedir.

İklim genellikle tropikal çöl iklimidir; az, mevsimsel (kış) ve iç yüksek kısımlarda daha çok olmak üzere yağmur yağışı olur. Muson sezonu sert rüzgarlar ve yüksek denizleri getirir.

Bitki örtüsü ve fauna

Sokotra takımadasının uzun coğrafi izolasyonu, şiddetli sıcağı ve kuraklığı birleşerek benzersiz ve harikulade endemik bitki örtüsünü yaratmıştır. Araştırmalar Sokotra’da bulunan 800 veya daha fazla bitki türünün üçte birinden daha fazlasının Sokotra dışında bulunmadığını göstermiştir. Takımada biyoçeşitlilik ve muhtemel ekoturizm merkezi olması açısından evsensel öneme sahiptir.

Sokotra’nın en göze çarpan bitkilerinden bir tanesi, garip görünüşlü ve şemsiye şekilli bir ağaç olan ejderin kanı ağacıdır (Dracaena cinnabari). Kırmızı özsuyu eskilerin ejderin kanı olarak adlandırdığı, ilaç ve boya olarak kullandıkları bir maddedir. Diğer sıradışı bitki ise Dorstenia gigasbitkisidir.

Ada grubu ayrıca zengin bir kuş faunasına sahiptir, bunların içinde birkaç endemik kuş türü bulunmaktadır, Sokotra Sığırcığı Onychognathus frater, Sokotra Güneşkuşu Chalcomitra balfouri, Sokotra Serçesi Passer insularis ve Sokotra Altın-kanatlı İspinozu Rhynchostruthus socotranus.

Birçok izole ada sisteminde olduğu gibi, yarasalar Sokotra’nın tek yerli memelileridir. Tersine, Sokotra çevresinde deniz biyoçeşitliliği zengindir, çok yaygın biyoçeşitliliğe sahip bölgelerden türemiş türlerin karışımından oluşur: batı Hint Okyanusu, Kızıl Deniz, Arabistan, Doğu Afrika ve geniş Hint-Pasifik.

İnsanlar ve ekonomi

Sokotra’daki insanların neredeyse hepsi ana adada yaşamaktadır. En önemli şehir Hadiboh’dur (2004 tahmini nüfusu 43.000). Abd Al Kuri’nin ve Samha’nın birkaç yüz kişiden oluşan nüfusu vardır, Darsa’da ise insan yaşamamaktadır.

Geleneksel olarak, takımada Muson rüzgarları nedeniyle Haziran ile Eylül ayları arasından ulaşılmazdır. Temmuz 1999'da yeni bir hava alanı açılmıştır. Çoğu Sokotralı hâlâ elektriksiz, akan su olmadan veya asfaltsız yollar ile yaşamaktadır.

Sokotra’da sadece Semitik Sokotri dili konuşulur, dil Mehri dili gibi Arap anakarasında konuşulan diğer Modern Güney Arabistan dilleri ile ilişkilidir.

Adanın başlıca ürünleri, hurma, hint hayvansal yağı, tütün ve balıktır. Ayrıca, sığır ve keçi yetiştirilmektedir.

1990'ların sonunda Birleşmiş Milletler Geliştirme Programı Sokotra adasını yakından incelemek için başlatılmıştır.

Tarih

Sokotra M.S. 1. yüzyıl Yunan gemici yardımcısı Eritre Denizi’nin Periplus’una ait notlarda Dioskouridou (“Dioscurides’in”) olarak geçmektedir. Periplus ait notların çevirisinde, G.W.B. HuntingfordSokotra isminin kökeninin Yunanca olmadığını fakat Sanskritçe dvipa sukhadhara (“mutluluk adası”) kelimesinden türediğine dikkat çekmektedir.

Yerel bir geleneğe göre, adanın yerlileri Thomas tarafından M.S. 52'de Hristiyanlığa çevrilmişlerdir. 10. yüzyıl Arap coğrafyacısı Abu Mohammed Al-Hassan Al-Hamdani kendi zamanında ada sakinlerinin çoğunun Hristiyan olduğunu belirtmiştir. 1507'de Portekiz adadaki Hristiyanları Arap İslami yönetimden kurtararak özgürleştirme nedenini göstererek işgalci kuvveti başkent Suk’a yerleştirmiştir. Ancak bekledikleri kadar hoş karşılanmamışlardır ve dört yıl sonra adayı terk etmişlerdir.

Adalar 1511'de Mahra sultanlarının kontrolüne geçmiştir. 1700'lerin sonunda Sokotra kısa bir süre için Avusturya İmparatorluğu’nun bir parçası olmuştur. Daha sorna 1886'de Kiş ve Sokotra Mahra Eyaleti’nin geri kalanıyla beraber Britanya hamiliğine girmiştir. Britanyalılar için önemli stratejik bir yerdi. P&O gemisi 1897'de ‘Aden’ Sokotra yakınındaki bir kayalığa çarptıktan sonra batmıştır ve 78 kişi ölmüştür.

1967'de Mahra sultanlığı kaldırılmıştır. Bağımsızlığının ardından, Sokotra Güney Yemen Halk Cumhuriyeti’nin (daha sonra Yemen Halk Demokratik Cumhuriyeti olmuştur) bir parçası olmuştur. Bugün şu an Yemen olarak bilinen yerin içindedir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Sokotra

_______________ o00 ______________


kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

acı affetme Affetmek aile akıl Alglamada Anlatm Aramak ARINMA Aroma Astroloji Astrolojik Aynalar Bahar başkaları Bayram beden Beden dili Bedensiz BEREKET beyin Beyinde Beyni Beynin Beyniniz bilgi bilim bilimsel bilinci Bilincine bilinçaltı Bilmek birey Bitkisel bolluk BOLUK Burak cümle çekim dalga damla Davet Deerlerimizin degerli Deniz Depresyonun DERSLER Detoks Dikkat Dilek Disgrafi Disleksi düşünce Egoist egzersiz EGZERSZ ekmek eleştiri. öfke emsimizi enerji Enerjilerinin Epifiz Eruhunuzu evlilik evren fayda FAYDALANMAK FAYDALARI Felsefe fizik fiziksel Fregoli frekans garip GCJoseph Gcyle geçmiş Gelecek geliim gerçek GERDE gerilim Gidecek Gizemli gizli güven güzel harika Hasta hastalık Hastalklar Hayal Hayallerinizin hayat Hayata HAYIRLI Hikaye Hiperaktivite Hipnozu hissederim Holografik Hologram Hoşgörü hoşgörüsüzlük huzur huzurlu Illuminati ilâc ileti İletişim inanç insan insanlar Kabala Kadim kaos Karanlk kavga kelime Kelimeler Klasik korku Korkular KORUMA Korunma Kristaller kuantum Kuantum Fiziği kurallar Kyamet liste LKLERMZ madde Makbul MEKTUP Melek Merak Mevlana Mevlanann Mezar Mftolunun Moloküler mucize Mucizeleri MUTSUZ NAMASTE Nazar Nefret neşe Niyet ODAKLANMA Okuma Okyanus olacaksn olumlama olumlamas olumlu olumsuz para paralel Paranormal Patolojik Peeling Peinden pozitif POZTF Pratik PRATK PROGRAMLAMA Psikoloji psikolojik Quantum Düşünce Rahat RAHATSIZLIIMIZ refah Reformist Romantik ruh Ruhsal sağlık Sanat seniz sevgi sıkıntı sistem Sonsuz sorumsuzluk sorun sorunlar Stres Sufizm suyun şifa şükretme tabiat tedavi Tehlikeli teori Terapi tesadüf toplum Uymasn üzüntü zaman Zarar zeka zellikleri zenginlik zerine zihinsel